На Донбасі знову загострення: російські окупанти гатять з усіх видів озброєння

13.05.2020
На Донбасі знову загострення: російські окупанти гатять з усіх видів озброєння

В Авдіївці ворожа граната від АГС-17 розірвалася в небезпечній близькості від приватного будинку. (Фото пресслужби ООС.)

На фронті знову загострення. Російські окупаційні війська та їхні приспішники гатять з усіх видів озброєння.
 
 
Зафіксовано застосування заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем, протитанкових ракетних комплексів, озброєння бойових машин піхоти, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
 
Не знижується снайперська активність. Противник використав безпілотні літальні апарати для скидання боєприпасів, зокрема, пострілів ВОГ-17. 
 
 
Спостерігачі інженерної розвідки зафіксували факт встановлення окупаційними військами РФ протипіхотних мін ПОМ-2 із допомогою переносного комплекту мінування.
 
Цей тип боєприпасів заборонений Оттавською конвенцією від 1999 року, якою передбачена заборона мін натяжної, фугасної та осколкової дії, а також встановлених у некерованому варіанті.
 
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці 45 разів порушили режим тиші. Вони цинічно продовжують обстрілювати житлові квартали населених пунктів поблизу лінії зіткнення.
 
Так,10 травня в Авдіївці ворожа граната від АГС-17 розірвалася у небезпечній близькості від приватного будинку місцевої жительки. Осколками було пошкоджено дах.
 
9 травня окупанти обстріляли околиці населеного пункту Трьохізбенка. Застосувавши автоматичні станкові та ручні протитанкові гранатомети, вони наразили на небезпеку мирних громадян, які проживають поблизу лінії зіткнення.
 
Близько 21:00 унаслідок ворожого вогню були пошкоджені два приватні будинки з господарськими приміщеннями. На щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав.
 
Найгарячіше було на донецькому напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Противник відкривав вогонь по наших позиціях неподалік Павлополя, Авдіївки, Красногорівки, Широкиного, Славного, Новотроїцького, Хутора Вільного, Кам’янки, Водяного, Опитного, Мар’їнки, Пісок.
 
На луганському напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», ворог відкривав вогонь по наших позиціях біля Кримського, Південного, Оріхового, Новотошківського, Трьохізбенки.
 
За ці чотири доби дев’ять військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення. Утримуючи оборону та зберігаючи контроль над обстановкою, українські військовослужбовці діяли рішуче та жорстко відповіли ворожим підрозділам, змушуючи окупаційні війська припинити свою діяльність. За даними розвідки, за цей період українські військовослужбовці знищили трьох російських окупантів та ще дев’ятьох поранили. 
 
Бойова група К2 54-ї окремої механізованої бригади повідомила на своїй сторінці у «Фейсбуці» про вдалу операцію зі знищення ворожих укріплень та техніки. Як наголошується, це відповідь за обстріли українських позицій.
 
«Так вийшло, що одна позиція незаконних збройних формувань 1-го Армійського корпусу РФ, а саме дуже «відомий» батальйон «Восток», вела постійні обстріли передових укріплень українських військових. Вони були впевнені, що їхні обстріли будуть безкарні. Але, на свою біду (а може, й через відсохлі мізки від зловживання бояришника), вони помилялися», — констатують українські бійці.
 
Завдяки розвідникам були виявлені позиції, а також кількість бойовиків та їхнє озброєння. «І в один із весняних днів, коли ворог почав обстріл наших позицій, полетіла в нього «отвєточка» із не забороненого Мінськими угодами озброєння», — розповідають у К2 54 омбр.
 
Повідомляється, що в ході проведеної операції було знищено три вогневих позиції, житловий бліндаж та великокаліберний кулемет, а також ліквідовано трьох бойовиків.
 
«Хочемо нагадати, що, за іронією нашого підрозділу, бойова операція відбулася в річницю створення так званого батальйону «Восток», — підсумували українські воїни.
 
Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.