Без громадського транспорту: послаблення карантину у Києві спричинило масові затори

13.05.2020
З понеділка, 11 травня, в Україні розпочалося поступове послаблення карантину. Попри те, що у Міністерстві охорони здоров’я це рішення визнали ризикованим.
 
Адже на вихідних зафіксувуали понад 1300 нових випадків зараження на ковід-19. А загальна кількість хворих уже перевищує 15 тисяч.
 
Представники малого та середнього бізнесу знову виходили на протести, а економічні показники вказують на те, що країна має зрушувати з місця.
 
«Економіка більше не може бути в «сплячому режимі». Країна поступово має виходити з карантину, і ми почали це забезпечувати. Прохання до людей дотримуватися усіх правил, які ми запровадили. Адже ризики все ще існують», — заявив прем’єр Денис Шмигаль. 
 
Згідно з постановою КМ, із понеділка українці можуть гуляти парками, відвідувати кафе та ресторани на літніх терасах і брати там їжу на винос. А також ходити до бібліотек та музеїв. Також запрацювали більшість салонів краси, нотаріуси та адвокати. Обов’язковими умовами залишаються масковий режим, регулярна дезінфекція та дистанціювання.  
 
Більшість представників малого та середнього бізнесу до таких змін готові.
 
«Ми готувалися до цього давно і от нарешті запрацювали. Дотримуємося усіх норм, які видав Кабмін у своїй постанові. Скажу чесно, закупити маски, дезінфектори, рукавички хорошої якості втричі дорожче, аніж було до карантину. Але це необхідність, тому ми раді, що взагалі змогли вийти з карантину і наше кафе знову працює», — розповіла «УМ» власниця столичної кав’ярні Олеся Матвійчук. 
 
Окреме питання — відновлення роботи громадського транспорту. В уряді зазначили, що поки не можуть дозволити повноцінну роботу метро, тролейбусів та автобусів. Проте з понеділка кількість транспорту та тих, хто зможе ним користуватися, збільшилася. Щоправда, Києву це у робочий вівторок 12 травня не допомогло уникнути масових заторів на дорогах.
 
Утім таких послаблень достатньо не всім. Цього тижня представники малого та середнього бізнесу знову планують провести акцію під Кабміном. Адже вимагають повного зняття карантину. Бо обмеження з транспортом та іншими сферами не дають змоги повноцінно виконувати роботу, запевняють підприємці.
 
«Ми відкрилися в понеділок, але кількість відвідувачів, зрозуміло, мала. Адже більшість людей усе ще перебувають удома. Щоб нормально працювати, потрібно вийти з карантину і просто носити маски та дотримуватися дистанції», — упевнений підприємець Руслан Бойко. 
 
В уряді заявили, що про повне припинення карантину не йдеться. Адже загроза епідемії нікуди не зникла. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба  зазначив: повноцінне міжнародне авіасполучення з Україною навряд чи буде відновлено влітку.
 
А президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що відкриття кордонів — питання довгострокове, і поки конкретних термінів назвати не може. Тому, найімовірніше, зовнішні кордони ЄС відкриються лише після відкриття внутрішніх кордонів усередині блоку.
 
«Зняття обмежень на в’їзд має бути поетапним. Нестабільна ситуація вимагає продовження заходів на зовнішніх кордонах, щоб зменшити ризик поширення захворювання через подорож до ЄС», — зазначила очільниця Єврокомісії.
 
Тим часом українські урядовці наголошують, що послаблення карантину не означає його повного скасування — частина обмежувальних заходів буде чинною щонайменше до 22 травня. Далі, каже влада, спостерігатимуть за тим, як розвиватиметься ситуація, і діятимуть відповідно.