Час дешевого газу: вартість «блакитного палива» для населення знижується третій місяць поспіль

13.05.2020
Через падіння нафтових цін у світі більшість країн отримали дешеве паливо. Дешевшає і газ в Україні.
 
«Державна митна служба України розрахувала середню вартість імпортного природного газу, що склалася в процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України в період із 1 по 30 квітня 2020 року, яка становить 3 318,6 грн, або 122,55 доларів за тисячу кубометрів», — повідомили у Міністерстві фінансів України. Це на 20,2% менше, ніж було у березні 2020 року. 
 
Знижуватиметься ціна і у платіжках. Ціна поставки НАК «Нафтогаз України» природного газу для потреб населення і виробників тепла в квітні 2020 року становитиме 2,897 грн/кубометр, що на 14,7% менше, ніж у березні 2020 року, коли ціна становила 3,396 гривень за кубометр. У порівнянні з січнем–2020 квітнева ціна знизилася на 37,7%. 
 
Як відомо, Україна взяла на себе зобов’язання з 1 травня 2020 року повністю лібералізувати ринок поставок газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції у цьому сегменті. Уже з січня нинішнього року головним індикатором є фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1 по 22 число кожного місяця на найбільшому в Європі газовому хабі ТТF.
 
Водночас із березня на внутрішньому ринку з’явився новий ліквідний ціновий індикатор, — після проведення ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» тендеру на закупівлю газу на період поставки на березень-грудень 2020 року.
 
«При розрахунку ціни газу для населення на квітень «Нафтогаз», як і в березні, вибирав із двох можливих опцій: розрахованої за постановою КМУ і середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на поставку газу «Оператора ГТС України».
 
Незважаючи на рекордне здешевлення енергоносіїв на світових ринках, найнижчими виявилися розрахунки, прив’язані до внутрішніх, а не зовнішніх індикаторів», — пояснили у «Нафтогазі», додавши, що зниження ціни на газ третій місяць поспіль — безумовно, позитивний сигнал для людей.
 
«Рахунки за газ у квітні повинні знизиться і завдяки завершенню опалювального сезону, і завдяки зменшенню відпускної ціни «Нафтогазу».
 
У підсумку, я сподіваюся, зменшиться навантаження на бюджети українських домогосподарств, які відчувають наслідки карантинних заходів», — сказав голова правління НАК Андрій Коболєв.
 
Тим часом у січні-квітні 2020 року наша держава наростила імпорт газу з ЄС на 59% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. «Загальні надходження природного газу з країн ЄС склали 3,9 млрд кубометрів, що на 1,4 млрд кубометрів, або на 59% ,більше, ніж за аналогічний період 2019 року. Це також на 26% перевищує середній показник у 2016-2019 роках», — повідомила прес-служба оператора ГТС України.
 
Так, за перші чотири місяці 2020 року імпорт зі Словаччини склав 2,4 млрд кубометрів, що майже вдвічі більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. В Угорщині ми купили 0,9 млрд кубометрів, що на 26% більше, ніж торік, у Польщі — 0,6 млрд кубометрів, на 28% більше. Ці обсяги включають також віртуальний реверс, який уперше став доступний із початком нинішнього року в обсязі 0,38 млрд кубометрів.