Українці випили за 2019 рік рекордну кількість алкоголю: карантин ще погіршив ситуацію

08.05.2020
Українці випили за 2019 рік рекордну кількість алкоголю: карантин ще погіршив ситуацію

Заклики влади сидіти по хатах під час карантину чимало українців почули (і навіть чесно намагалися виконати).
 
 
А от чи всі правильно і з користю проводять вимушену самоізоляцію вдома — питання риторичне.
 
 
Що й підтверджує доволі красномовна інформація, оприлюднена всезнаючим Держстатом. 
 
Виявляється, що минулоріч наші громадяни спожили 29,6 млн літрів горілки і лікеро-горілчаних виробів.
 
Загалом у 2019 році українці витратили на алкогольні напої 15,6 млрд грн. У перерахунку обсяг роздрібних продажів горілки та лікеро-горілчаних виробів упродовж 365 днів становив 2,9 млн доларів.
 
Найбільше «відзначилися» кияни, які купили в роздріб міцних напоїв на... 3,6 млрд грн. На другому і третьому місцях — жителі Дніпропетровської та Київської областей: на спиртне вони витратили не мало не багато — 1,5 млрд грн і 1,4 млрд грн відповідно.
 
У період карантину в Україні зростання продажів міцного алкоголю, на жаль, склало близько 4-5%. Додамо, що, згідно з показниками Держстату, ми значно збільшили імпорт закордонного вина, крім того вітчизняні компанії стали виробляти більше горілки та коньяку.
 
Єдине, що «радує», так це те, що країни Західної Європи теж не пасуть задніх — у Ірландії, наприклад, карантин стимулював зростання продажів алкоголю до рекордних значень: зокрема, за останній місяць жителі цієї країни витратили на алкогольні напої 158 млн євро.
 
А рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я світовим лідерам обмежити доступ до спиртного на час пандемії (виявляється, що вживання алкоголю може лише збільшити ризик заразитися COVID-19 та погіршити стан уже інфікованих) так рекомендаціями і залишились.