У Смілянському лісгоспі лісівники висівають насіння дуба та сосни

08.05.2020
У Смілянському лісгоспі лісівники висівають насіння дуба та сосни

У Смілянському лісгоспі нині гаряча пора — йде висівання насіння дуба та сосни. (Фото надане пресслужбою Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.)

У Смілянському лісгоспі знову гаряча пора — наразі лісівники зайняті висіванням насіння лісових культур. 
 
Як повідомила «Україні молодій» Наталя Сегеда, прессекретар Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, така посівна — це важливий етап у формуванні якісного посадкового матеріалу, котрий буде використано наступного року і стане в майбутньому високопродуктивним лісом.
 
Оскільки нині саме час подбати про це і виконати роботу в стислі терміни. Тож, підготувавши грунт і створивши відповідні умови, у лісових розсадниках і теплицях проводиться висів насіння лісових культур.
 
«Чимало зусиль було докладено, аби зібрати і зберегти насіння для посіву. Скажімо, перед закладанням на зберігання жолуді піддали попередній підготовці — флотації, це коли відбирається пошкоджене і пусте насіння, і підсушці. А наступним обов’язковим етапом підготовки насіння до посадки була стратифікація — жолуді засипали у спеціально підготовлену траншею та перешарували піском. Частина жолудів зберігалася у спеціальній морозильній камері, яку встановлено у Будянському лісництві», — розповідає пані Наталя.
 
За її словами, нині у підготовлений субстрат із додаванням комплексних міндобрив пролонгованої дії лісівники закладають жолуді дуба звичайного, а це орієнтовно 135 тисяч посадкових місць для закритої кореневої системи, в тому числі — 110 тисяч складають касети.
 
«Непростий шлях до насінини пройшли шишки сосни звичайної. У Мліївській шишкосушарці було перероблено три тонни шишок, із яких отримано 34 кілограми насіння. Процес починався з окремої теплої кімнати, де шишки лежали добу на просушці. Потім їх засипали у барабани і сушили при температурі 55°С», — пояснює Наталя Сегеда.
 
І додає, мовляв, дуже важливо було дотримуватися саме цього температурного режиму, оскільки при вищій температурі насіння пересушується, а при недостатній — шишки не розкриються. Після цього насіння провіяли, очистили від крилатки та іншого сміття і засипали на зберігання у скляні ємності. І ось результат невтомної праці лісівників нарешті дочекався весни і, потрапивши у грунт, проросте гарними, добірними сіянцями.
 
«Загалом у розсадники буде висіяно 24 кілограми насіння сосни звичайної, із якого виростуть 450 тисяч штук сіянців, що дадуть початок новому лісу. За рік крихітні деревця в середньому підростуть до 15 сантиметрів і стануть повноцінним посадковим матеріалом», — підсумовує Наталя Сегеда.