Полтавська фірма замість модного одягу для Європи тепер шиє маски та комбінезони

08.05.2020
Полтавська фірма «Ворскла», яка, спеціалізуючись на розробці й виробництві сучасного жіночого одягу, співпрацює із замовниками з країн Західної Європи на умовах переробки давальницької сировини, якість продукції якої відповідає європейським стандартам, із кінця квітня розпочала шити одноразові захисні маски, комбінезони, бахіли, а також халати й постільну білизну.
 
 
Як повідомив директор підприємства Віктор Чміль, замовниками виступили приватні мережі аптек, які й реалізують продукцію згаданого асортименту.
 
«Ми пошили на нашому підприємстві й передали як гуманітарну допомогу одяг для медиків, який можна вдягати під захисний костюм, — зазначив Віктор Іванович.
 
— А тепер шиємо згадану продукцію на замовлення. При цьому сировину надають аптечні мережі. Це екологічно чистий, сертифікований матеріал «спанбонд». Із нього можна шити як захисні маски, так і спеціальний одяг для медпрацівників та одноразову постільну білизну для пацієнтів. Він різної щільності, від цього залежить і ціна матеріалу. Оскільки це індивідуальні засоби захисту, сертифікат якості на них не потрібен. Уже першого тижня роботи ми виготовили 11 тисяч масок, 1,5 тисячі бахіл, 9 тисяч 300 комбінезонів. Як зазвичай, усе робимо вчасно і якісно. І готові виготовити таку кількість продукції, яка необхідна. Скажімо, хоч мільйон тих же захисних масок». 
 
При цьому державних замовлень, за словами Віктора Чміля, підприємство не має. На його думку, приватний бізнес у нас більш повороткий, ніж держава.
 
«На сьогодні дефіциту індивідуальних засобів захисту вже немає, оскільки їх виготовляють в Україні багато підприємств. І це добре. Бо в інших державах, скажімо, у тій же Німеччині, найпростіших захисних масок не вистачає через те, що там зовсім відсутні власні швейні виробництва. На щастя, ми його зберегли й нині працюємо на ту ж Німеччину, завдяки цьому виживаємо й платимо своїм працівникам гідну зарплатню», — підсумовує директор Полтавської фірми «Ворскла».
 
До речі, власне виробництво захисних масок та реалізацію їх через свою мережу соціальних магазинів започаткувала й компанія «Аврора». Тим часом Полтавська асоціація бізнесу придбала 10 тисяч захисних костюмів для медиків. А загалом підприємці надали лікувальним закладам Полтавщини допомогу, спрямовану на протидію поширенню коронавірусу, у розмірі 70 мільйонів гривень.