В Україні вперше зробили трансплантацію кісткового мозку від неродича

05.05.2020
Українські лікарі провели унікальну операцію: вперше в нашій країні вони пересадили пацієнтові кістковий мозок від неродинного донора.
 
Адже до цього всі, хто потребував подібних втручань, були змушені виїжджати на лікування в інші країни світу.
 
Як написали представники благодійного фонду «Таблеточки» на своїй сторінці у  Facebook, операція пройшла ще 1 квітня, проте повідомили про неї тільки зараз, оскільки медики чекали, коли зафіксують у пацієнта приживлення донорського кісткового мозку, тобто, коли почнуть вироблятися власні, нові, і, найголовніше, здорові і повністю функціональні клітини.
 
«Ми всі так давно цього чекали. Ми всі так довго про це мріяли. Ми всі так довго для цього працювали. Першим пацієнтом став маленький Назарчик, який мав вроджений комбінований імунодефіцит», — йдеться в повідомленні.
 
У фонді також відзначають, що операцію провели в НДСЛ «Охматдит»,  а очолив її лікар-гематолог, заввідділенням Олександр Лисиця.
 
«Перші кроки завжди робити важко. Ми працювали перш за все, щоб зробити систему, яку будувати вкрай непросто, особливо враховуючи специфіку нашої країни. Донором нашого маленького пацієнта став громадянин Німеччини», — розповів Олександр Лисиця.
 
Додамо, що на подібні операції донедавна пацієнтам потрібно було збирати сотні тисяч доларів і їхати на лікування за кордон. В «Охматдиті» зараз така операція — безкоштовна!