Міського голову Сміли Олексія Цибка підозрюють у підробках протоколів

28.04.2020
Міського голову Сміли Олексія Цибка підозрюють у підробках протоколів

Голові Смілянської міської ради Олексію Цибку вручили підозру у службовому підробленні рішень сесії. (Фото надане пресслужбою управління СБУ в Черкаській області.)

Служба безпеки України в Черкаській області вручила голові Смілянської міської ради Олексію Цибку підозру у службовому підробленні рішень сесії міськради.
 
Як повідомила «Україні молодій» Катерина Дрога, прессекретар управління СБУ, підозрюють голову міської ради у зловживанні впливом під час проведення 78-ї позачергової сесії міськради та фальшуванні її рішень.
 
За словами прессекретаря, оперативники встановили, що у жовтні 2018 року голова Сміли скликав позачергову сесію і, лобіюючи власні інтереси, повідомив про це тільки частині депутатського складу. Внаслідок цього на сесію прийшли лише 16 депутатів з обов’язкових 19, а це зашкодило відсутнім депутатам проголосувати.
 
«За підсумками проведеної сесії цілеспрямовано визначили надавачем енергопослуг одне з профільних підприємств. Наразі стосовно цієї структури відкрито низку кримінальних проваджень за фактом розкрадання державних коштів», — наголошують в управлінні СБУ в Черкаській області.
 
За попередньою версією слідства, саме діяльність цього підрядника призводила до щорічних системних проблем із забезпеченням теплопостачання у Смілі.
 
Крім того, з порушенням регламенту на маніпулятивній сесії розглянули ще й низку питань щодо розподілу бюджетних коштів та земель.
 
Під час слідчих дій встановлено, що міський голова Олексій Цибко підробив підписи відсутніх депутатів на позачерговій сесії Смілянської міськради, створюючи зручну для себе картину, нібито колективні рішення приймалися одноголосно.
 
У Черкаській обласній прокуратурі наразі обирають для підозрюваного запобіжні заходи. Прокуратура, що робить усе, аби завершити досудове розслідування в розумні строки та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.