Чигиринці оздоровили тисячолітній дуб Максима Залізняка

28.04.2020
Чигиринці оздоровили тисячолітній дуб Максима Залізняка

Комплекс оздоровлення тисячолітнього дуба Максима Залізняка проведено. (Фото надане Національним історико-культурним заповідни- ком «Чигирин».)

На черкаському хуторі Буда в Чигиринському районі днями лікували тисячолітнього дуба Максима Залізняка.
 
 
Таку процедуру оздоровлення цей красень-довгожитель проходить традиційно щороку.
 
 
Як повідомив Богдан Легоняк, завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», який разом із колегами опікується щоденним здоров’ям цієї багатовікової пам’ятки природи, наразі проведена комплексна обробка дерева проти шкідників, хвороб та інфекцій.
 
Окрім того, видалили тіла прикореневого гриба, а дупла та місця пошкоджень обробили спецзасобами. Також дуб одержав компоненти стимуляторів росту, оскільки він хоч і поважного віку, але досі росте: на молодих гілках з’являються нові пагони.
 
«Раз у два роки, під час науково-практичної конференції, присвяченої темі оздоровлення багатовікових дерев, ми вимірюємо висоту дуба Максима Залізняка та його обсяги.
 
Остання окружність стовбура становила 9,02 метра, а висота — близько 30 метрів», — зазначає Богдан Васильович. Він припускає, що на сьогодні дуб сягає в небо ще вище.
 
«Висоту тисячолітнього дуба важче виміряти, бо ми не можемо дістатися до самої верхівки. А коли рулетку піднімаємо до неї, то чи точно — важко сказати», — пояснює Богдан Легоняк.
 
Торік восени науковці займалися підживлюванням дуба Залізняка: за порадою фахівців, внесли 150 кілограмів крейди.
 
«Оскільки кислотність грунту перевищувала норму, ми вирівнювали її вапнуванням. Напри— кінці літа зробимо аналіз грунту, аби побачити, що змінилося, адже кислотність сильно впливає на стан дерева», — наголошує хранитель дерева-витязя.
 
Турбуються у філіалі «Холодний Яр» і про те, аби дуб Максима Залізняка не страждав від спраги: підкачують живильну вологу з копанки.
 
«У воду періодично додаємо поживні речовини, які радять нам спеціалісти», — каже Богдан Васильович. Усі ці роботи науковці заповідника проводять за свій рахунок і за рахунок спонсорів. Бо з бюджету на таке оздоровлення тисячолітньої пам’ятки природи України держава жодного разу не виділяла кошти. «Шукаємо спонсорів. Щоб провести комплексне оздоровлення та підживлення, необхідно приблизно 60 тисяч гривень у рік», — говорить Богдан Легоняк.
 
В адміністрації Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» щиро вдячні всім, хто допоміг у цьогорічних весняних роботах біля дуба Максима Залізняка, особливо ж — директорці музейно-етнографічного комплексу «Дикий хутір» Лесі Островській.