Китай перетворився на головного постачальника масок для світу

14.04.2020
Китай перетворився на головного постачальника масок для світу

Кількість імпортованих Китаєм до різних куточків світу масок перевалила за чотири мільярди.

З початку березня Китай продав за кордон 3,86 мільярда масок.
 
Про це 5 квітня повідомив представник головного митного управління КНР Цзінь Хай. Враховуючи, що з часу тієї заяви минуло понад тиждень, кількість імпортованих Китаєм до різних куточків світу масок на цей час уже точно перевалила за чотири мільярди.
 
Окрім того, за даними китайської митниці, з 1 березня ця країна також експортувала 37,5 мільйона одиниць захисного одягу, 16 тисяч апаратів штучної вентиляції легень і 2,84 мільйона тестових наборів для виявлення COVID-19.
 
Замовлення були зроблені понад 50 країнами світу. Вартість експортованого обладнання оцінюється в 10,2 млрд юанів (1,43 мільярда доларів США).

Куй обладнання, поки гаряче

Такі дані оприлюднені Пекіном на тлі звинувачень від Нідерландів, Бельгії, Філіппін, Хорватії, Туреччини та Іспанії, обурених низькою якістю медичного обладнання і матеріалів, які Піднебесна постачає на експорт, зазначає агенція новин «Франс Пресс».
 
Для прикладу, минулого тижня нідерландський уряд через невідповідність стандартам якості відкликав 600 тисяч масок із китайської партії в 1,3 мільйона. Схожа ситуація трапилася і в Іспанії, де відмовилися приймати тисячі наборів експрес-тестів, виготовлених у Китаї, через підозри у їх ненадійності.
 
Офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн повідомив: минулого тижня Китай ужив заходів для підвищення якості експортованої продукції. Китай також стверджує, що повідомлення ЗМІ не відображають повної картини.
 
У Пекіні пояснюють: багато проблем виникає через різні стандарти якості й різні підходи до використання тих чи інших медичних засобів у Китаї та інших країнах. Але після таких звинувачень усе ж посилили вимоги до якості медичного обладнання, що виробляється на експорт. Відтепер ця продукція має відповідати як внутрішнім стандартам ліцензування, так і стандартам країн призначення.

Невибагливих покупців побільшало 

При такому попиті на засоби захисту від коронавірусу окремі країни-імпортери просто закривають очі на якість китайської продукції. Що вже говорити, якщо навіть представник Генштабу США, контр-адмірал Джон Полоучик, відповідальний за поставки до країни медичних матеріалів для боротьби з епідемією, заявив, що «уряд прочісує планету в пошуках індивідуальних засобів захисту» для американців.
 
Нагадаємо, що наразі у США спостерігається найгірша на планеті ситуація з COVID-19. Як повідомив телеканал «Фокс Ньюс», у США з суботи, 11 квітня, вперше в історії цієї країни режим надзвичайного стану запроваджений на території всіх 50 штатів. Відповідну декларацію затвердив президент Дональд Трамп.
 
Майже скрізь у світі катастрофічно не вистачає масок, тож «китайська майстерня» працює цілодобово, зазначає сайт Міжнародного французького радіо (RFI). Владам різних країн доводиться ліктями і ногами розштовхувати конкурентів, щоб забезпечити необхідними захисними засобами хоча б медичний персонал.
 
Аби зрозуміти масштаби потреб, можна навести слова президента Франції Емманюеля Макрона, який під час відвідин французької фабрики з пошиття масок у Сен-Бартелемі-д’Анжу заявив, що країна потребує 40 млн масок на тиждень (замість 4 млн у «мирний час»), тобто понад 160 млн одиниць на місяць.
 
І йдеться головним чином про медперсонал, бо у Франції рішення про обов’язкове носіння масок на всій території країни не ухвалено, воно діє лише в окремих найбільш вражених регіонах. Тим паче, що і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не наполягає, щоб і здорові люди обов’язково носили маски. «Чому в нас необов’язково носити маски? Лише тому, що у нас їх не вистачає», — пояснюють представники французької опозиції.

Розділяй і владарюй?

Китай вигідно використовує кризову ситуацію. З січня в країні з’явилося три тисячі нових підприємств із виробництва масок. На кінець лютого країна вже виробляла 110 млн масок за добу – в п’ять разів більше, ніж за місяць до цього. Надалі «масочне» виробництво зросло ще більше. Наразі лише одна китайська автомобільна компанія BYD виготовляє щодобово 10 млн одиниць дефіцитного товару.
 
В умовах ажіотажу на ринку китайські постачальники вимагають негайної 100% передоплати, розповів французькій газеті «Монд» консультант із торговельних зв’язків із Китаєм Мельвін Жерар. Але навіть це не дає повної гарантії, що товар не перекупить хтось інший. За обставин незадоволеного запиту виникають навіть дипломатичні скандали.
 
Сенатор внутрішніх справ Берліна Андреас Гайзель у заяві газеті «Тагесшпігель» звинуватив США в «сучасному піратстві» повідомивши, що вантаж китайських медичних товарів, який призначався для поставки в столицю Німеччини, був перехоплений американцями в Бангкоку.
 
Газета «Монд» наводить іще один приклад: роздратування прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо викликала заява підприємства з американського штату Міннесота, яке має своє виробництво в Китаї.
 
Представники підприємства розповіли, що адміністрація Білого дому вимагає від них припинити вже оплачені поставки до Канади та Латинської Америки, натомість відправляти всю продукцію лише до США.
 
Перша світова «масочна війна» ще далека від закінчення, сумно жартує агенція «Рейтер». Лише на початку цього місяця вдалося владнати «масочний інцидент» між Францією і Швецією. 4 квітня міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде оголосила: «Завдяки зусиллям уряду Франція зняла обмеження на експорт масок».
 
Причиною інциденту стало рішення французької влади від 3 березня тимчасово «реквізувати» склади шведської фабрики, розташовані на території Франції, де зберігалися 4 млн масок, які призначалися для поставок до різних країн Європи, зокрема і до найбільш потерпілих Італії та Іспанії.
 
Черговий європейський конфлікт стався минулого тижня: італійські митники заарештували на кордоні фуру, що везла до Швейцарії дезінфікуючі засоби німецького виробництва. Італійці конфіскували вже оплачений швейцарцями товар.
 
Вантаж вдалося «визволити» лише після того, як глава МЗС Іньяціо Кассіс втрутився в ситуацію, пригрозивши, що його країна вийде з угоди ЄС про свободу переміщення людей та товарів. До речі, відповідний референдум мав пройти в Швейцарії 17 травня, але був перенесений на пізніший термін з огляду на ситуацію з коронавірусом.
 
Резонно напрошується запитання, а чому ж Україна не переймає приклад Китаю? Певно, тому, що жадоби нагріти руки за рахунок продажу 38 млн масок з держрезерву України «зеленим чоловічкам» вистачило, а розуму оперативно запустити власне масштабне виробництво не вистачає. Краще ще раз нагріти руки на держзакупівлях, протягнувши ці руки до китайських виробників.