«На каруселях»: через тиждень курс гривні може значно укріпитись

10.04.2020
«На каруселях»: через тиждень курс гривні може значно укріпитись

Стагнація і зменшення ділової активності, як не дивно, сприяли підвищенню курсу української національної валюти. (Фото з сайта racurs.ua.)

Курс української національної валюти після різкого падіння на початку карантину знову зростає.

 

Аналітики твердять про укріплення нижче позначки «27 гривень» за долар.

 

На користь гривні — низка сприятливих обставин, а також зусилля Національного банку.

 

Який, до речі, витратив для приборкання девальвації понад два мільярди доларів.

Продав — і викупив назад! 

Початок нинішнього тижня, одночасно з посиленням карантинних вимог, ознаменувався зміцненням гривні. У понеділок безготівковий долар подешевшав на 33 копійки, до позначки 27,12-27,17 гривень за долар. В обмінних пунктах також оперативно поміняли вивіски, продаючи людям «зелений» на 20 копійок дешевше і купуючи на 25 копійок менше, ніж на вихідні.
 
На гуртовому готівковому ринку бакс продавали навіть за 26,80 гривень. Аналітики пояснюють: українці стали менше споживати товарів і послуг, натомість залишилися без зарплат та інших своїх традиційних грошових надходжень, а тому змушені продавати валюту. Виторги у торговельних мережах суттєво впали, заробітки зросли хіба що в аптек, а значна частина магазинів узагалі закрилася.
 
Не працюють перукарні, спортзали, розважальні центри та інші заклади, де українці раніше активно тратили свої заробітки. Водночас частині наших співвітчизників перестали платити заробітну плату: декого перевели на скорочений робочий день чи неповний робочий тиждень, декого відправили у відпустку — планову чи за власний рахунок. Відтак, аби відвідати у карантинний день торговельну точку, доводиться витягати долари з-під подушки... 
 
Цікава ситуація спостерігалася минулої п’ятниці на міжбанківському ринку. Раніше, як відомо, Національний банк виходив на торги з валютними інтервенціями, стримуючи обвальне падіння гривні. Таким чином упродовж березня регулятор активно палив свої золотовалютні запаси: для порятунку гривні було використано 2,1 млрд доларів, — сьогодні ці запаси становлять 24,9 млрд доларів.
 
Натомість наприкінці минулого тижня тренд різко змінився: доларів продавали більше, ніж потребували покупці. Національний банк знову активно включився у торги і почав, навпаки, викуповувати надлишковий долар.
 
З одного боку, для поповнення золотовалютних запасів, які раніше використав. А з другого боку — щоб укріплення гривні не було надто стрімким.
 
Адже подібні процеси — потужного обвалу курсу чи, навпаки, різкого укріплення — шкодять бізнесу та вносять сум’яття в економічні плани держави. Учасники торгів розповідають: спершу НБУ викуповував долар по 27,75 гривень, потім — на п’ять копійок дешевше. 

Дякуємо аграріям, металургам і «Нафтогазу» 

«За минулий тиждень курс долара до гривні значно знизився на всіх сегментах валютного ринку на 2,9-3,7%, — коментує старший аналітик компанії «Альпарі» Вадим Іосуб. — Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, що його встановлює НБУ, знизився з 28,18 гривень до 27,37 гривень за долар, тобто на 2,9%».
 
Співвідношення попиту і пропозиції долара на міжбанку, за даними компанії «Укрділінг», за цей же час знизилися з 28,08/28,13 до 27,23/27,26, тобто мінус 3,0%/3,1%.
 
При цьому середні курси купівлі і продажу готівкового долара в банках за тиждень знизилися з 27,99/28,57 до 27,07/27,53 гривень, що становить 3,3%/3,7%. Скоротився також і спред — різниця між середньою ціною продажу і середньою ціною купівлі валюти — з 2,1% до 1,7%. Така динаміка завжди свідчить про стабілізацію курсових коливань та швидшого зниження курсу продажу в порівнянні із купівлею. 
 
Також, за словами Іосуба, на українському валютному ринку діють одночасно кілька сприятливих для гривні чинників. «Перший із них — збільшення продажу валюти з боку аграріїв, які користуються досить сприятливим для них курсом і яким гривня потрібна для проведення посівної. Другий чинник — різке скорочення попиту на валюту підприємств-імпортерів».
 
Одночасно з впровадженням жорстких обмежень у державі торгівля стала на паузу, а відтак завозити сюди товари так званого некритичного споживчого імпорту, дорогу техніку тощо стало невигідно. Відповідно, немає необхідності купувати на міжбанківському ринку валюту для цих потреб. 
 
Допомогли з курсом і металурги, які також, користуючись дорогим доларом, конвертують свої прибутки у гривню — якщо курс нашої національної валюти і надалі укріплюватиметься, це гарантуватиме їм додаткові прибутки. Також, за деякими даними, почав активно продавати валюту «Нафтогаз України» — за інформацією деяких ЗМІ, НАК конвертував у гривню близько 100 млн доларів. 
 
Це, ймовірно, гроші, які «Нафтогаз» має перевести до Державного бюджету у вигляді дивідендів, а також частина з тих 2,9 млрд доларів, які компанія отримала у російського «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу. Ймовірно, що у гривню переведуть і його надходження за транзит, що становить близько півмільярда доларів щомісяця. 
 
На користь гривні спрацювали й іноземні власники вітчизняних облігацій внутрішньої державної позики. Якщо з початком паніки на валютному ринку вони активно продавали свої цінні папери у гривні та конвертували прибуток у долар, то зміна тренду змусила їх утриматися від таких дій. Відтак покупців долара на міжбанку стало ще менше... 
 
Такі тенденції, на думку аналітика «Альпарі», триватимуть і впродовж наступних тижнів. «До вихідних ми очікуватимемо подальше зниження курсу долара до гривні. Через тиждень один американський долар на міжбанку може коштувати близько 26,4 гривні, а за готівковий долар у банках та обмінних пунктах можуть просити близько 26,3/26,7 гривень».
 
Безумовно позитивний процес для пересічних українців неоднозначно сприймається керівництвом Кабміну, який уже вкотре змушений робити перерахунок своїх планів та макроекономічних прогнозів. Якщо гривня укріплюватиметься й надалі, це, з одного боку, дозволить нам заощадити на зовнішніх виплатах, які, як відомо, номіновані у валюті.
 
Але, з іншого боку, «дірка» у Державному бюджеті, яка кілька тижнів тому вже почала «зарубцьовуватися» самотужки, знову зростатиме. І останній прогноз Кабміну про курс 29 гривень може знову зіграти з ним злий жарт.
 
Чи впорається нова команда міністрів із викликами нового валютного тренду, які розвиватимуться разом із глобальним падінням економіки держави через коронавірусний карантин, ми побачимо вже найближчим часом.