Коронавірус: у Франції тимчасово скасували плату за комунальні послуги та оренду житла

18.03.2020
Коронавірус: у Франції тимчасово скасували плату за комунальні послуги та оренду житла

Людина може захворіти коли завгодно і де завгодно, проте ситуативні обставини і її місцеперебування мають в подібних випадках вирішальне значення.
 
У Франції, як і в усьому світі, почалася епідемія коронавірусу, і заходи, вжиті урядом країни, безпрецедентні. По-перше, де-факто, вводиться комендантська година.
 
Поки що тільки на 15 діб, але вона може бути продовжена за ситуативною динамікою. Вільне пересування всередині країни заборонено з полудня 17 березня. Мешканці зможуть виходити на вулицю тільки у життєво важливих справах: похід у магазин, аптеку, до лікаря або на роботу.
 
По-друге, тимчасово скасовується плата за комунальні послуги й оренду житла. Також анонсували, що будуть анульовані оплати за споживаний газ і електроенергію, відкладені виплати банкам і для забезпечення цього рішенням уряду Франції виділено 300 мільярдів євро.
 
Уже закрито всі торговельні та розважальні установи, так само, як і навчальні. Офіційно не рекомендується будь-яке скупчення людей.
 
І це тільки низка заходів, застосованих урядом Франції. Загалом пересічне населення поводиться спокійно. У Бретані, де я зараз перебуваю, у продуктових магазинах, куди люди постійно звертаються, немає ні черг, ні паніки. Продавці поки що працюють без масок, але в гумових рукавичках.
 
Єдине, що викликає невелике здивування через незвичність для охочих до комунікацій французів, це порожні вулиці. Пішоходів зовсім трохи, в основному люди пересуваються на власному автотранспорті.
 
Кордони з сусідніми державами, зокрема з Німеччиною, вже перекриті. Поліція коректно повертає бажаючих поїхати в той чи інший бік додому. Дозвіл на проїзд дають тільки тим із французів, хто постійно працює в Німеччині, або тим, хто їде на роботу у Францію з Німеччини. А такого обміну фахівцями тут традиційно немало.
 
У разі необхідності надання медичної допомоги лікарі прибувають негайно і або на місці надають допомогу, або відвозять хворого до відповідної медустанови. Нагадаю, медичне обслуговування в країні гарантоване і безкоштовне, за одну з найважливіших соціальних гарантій французькі громадяни й сплачують чи не найвищі у світі податки.
 
Емманюель Макрон, до речі, переніс на пізніше обговорення пенсійноі реформи, проти якої французи протестували взимку. А не скористався епідемією, як український президент, продавлюючи під шумок тенденційний закон про землю. 
 
У своєму зверненні до народу 16 березня президент країни Емманюель Макрон заявив, що «ми на війні», і оголосив про надзвичайні заходи для боротьби з коронавірусом та закликав французів не панікувати, проявити солідарність і відповідальність.
 
Франція бореться з пандемією і вистоїть.
Муса ТАЇПОВ
Нормандія