На окуповану Луганщину із РФ заїхала група снайперів

17.03.2020
Військовий тиск Росії з метою впливу на рішення, що їх приймають очільники України, не припиняється.
 
Хоча формально кількість зафіксованих обстрілів за ці чотири доби трохи менша, проте активна участь у бойових діях важкої артилерії, великокаліберних мінометів, ударних безпілотних літальних апаратів i снайперів свідчить про тимчасову зміну тактики. Кількість обстрілів, здається, менша, а ураження серйозніші. 
 
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 31 раз порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також iз протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» обстріли зафіксовано поблизу населених пунктів Піски, Лебединське, Невельське, Павлопіль, Широкине, Старогнатівка, Березове, Славне, Новомихайлівка.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» обстріляли позиції наших захисників неподалік Луганського, Новолуганського, Кримського, Шуми, Зайцевого, Оріхового, Березового, Водяного.
 
Окрім цього, противник кілька разів здійснив обстріл зі стрілецької зброї ділянки розведення №3 Богданівка — Петрівське. Українські захисники вогонь у відповідь не відкривали, дотримуючись режиму тиші. Такі провокаційні дії збройних формувань Російської Федерації у зазначеному районі мають на меті примусити підрозділи Об’єднаних сил відкривати вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити наших захисників у зриві Мінських домовленостей.
 
За даними розвідки, до околиць Новотошкiвского і Оріхового, що в Луганській області, заїхала група снайперів, попередньо — з РФ. Крім того, позиції українських захисників постійно обстрілюють мінометами великого калібру. Очевидно, що російські окупанти прагнуть помститися військовослужбовцям ЗСУ за втрати своїх бійців, загиблих під час бою 18 лютого 2020», — повідомили в пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ.
 
Черговий звіт СММ ОБСЄ  від 12 березня 2020 викрив нове місце дислокації на південній околиці Луганська 3 сучасних російських комплексів радіоелектронної боротьби (РЕБ): РБ-341В «Леєр-3», Р-934Б «Синиця» та РБ-636 «Свєт-КУ». Нагадаємо, що у звіті СММ ОБСЄ від 18 лютого 2020 йшлося, що БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував 3 комплекси радіоелектронної боротьби: Р-330Ж «Житель», Р-934Б «Синиця» та РБ-636 «Свєт-КУ» біля населеного пункту Вербова Балка за 28 км на південний схід від Донецька.
 
Волонтерам розвідувальної спільноти Inform Napalm вдалось отримати фотодокази присутності згаданої техніки на окупованій території. 
 
За своїми технічними характеристиками, наприклад, російський комплекс РБ-341В «Леєр-3» призначений для придушення GSM-зв’язку за допомогою перешкод. Комплекс також здатен підміняти вежі стільникового зв’язку і відправляти абонентам фейкові SMS iз метою введення в оману або здійснення психологічного тиску.Потужне прикриття цієї території російськими системами РЕБ і РЛС також вказує на ймовірність розгорнутого в цьому районі російського командного пункту. Російська Федерація продовжує використання своїх новітніх комплексів, озброєння та систем на Донбасі — резюмували волонтери.
 
За цей період шестеро військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення та бойові ураження. Безповоротних втрат, слава Богу, за цей час немає.
 
Підрозділи операції Об’єднаних сил, які обороняються, використовували наявні вогневі засоби та дали збройним формуванням Російської Федерації адекватну відповідь.
 
Тим часом iз метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, з 00.00 16 березня 2020 року до 3 квітня 2020 року вводять додаткові тимчасові обмеження на перетин лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями в Донецькій i Луганській областях.
 
Із вказаного часу пропуск iз тимчасово окупованих територій осіб, які не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній уряду України території, а також іноземців та осіб без громадянства, які не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній уряду України території, буде припинено.
 
При цьому пропуск вказаної категорії осіб у зворотному напрямку здійснюватиметься без обмежень.
 
Водночас припиняється пропуск осіб iз постійною реєстрацією місця проживання на підконтрольній уряду України території, в тому числі іноземців та осіб без громадянства, які мають постійну реєстрацію місця проживання на підконтрольній уряду України території через лінію розмежування на тимчасово окуповані території. У зворотному напрямку пропуск даних осіб відбуватиметься без обмежень.
 
За повідомленнями з окупованої території, у Горлівці перебуває кілька пацієнтів iз підозрою на зараження коронавірусом. За даними медиків з окупованої Донеччини, окрім загрози коронавiрусу, ще більшу загрозу несе вірус H1N1 (свинячий грип), через який розвивається двостороння пневмонія. Від нього тільки на окупованій території Донеччини з початку 2020 року померло 43 людини. Також там зафіксовано спалах віспи.