Ізраїль формує уряд Бені Ганца

17.03.2020
Ізраїль формує уряд Бені Ганца

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін.

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін доручив сформувати кабінет міністрів Бені Ганцу та закликав його зробити це якомога швидше на тлі поширення коронавірусу, повідомляє «Євроньюс».
 
Нагадаємо, на дострокових парламентських виборах 2 березня (третіх за останній рік) перемогу здобула партія «Лікуд» теперішнього виконуючого обов’язки прем’єр-міністра Біньямiна Нетаньяху.
 
Але отриманих на виборах «Лікудом» 33 депутатських мандатів, а також 16 мандатів союзників Нетаньяху в парламенті не вистачає для формування стійкої урядової коаліції.
 
Тож чинний президент зупинив свій вибір на Бені Ганцу, центристський блок якого «Кахоль-Лаван» посів на виборах друге місце, але зумів заручитися в Кнесеті підтримкою більше половини депутатів — 61. Ганца підтримали представники союзу лівих «Авода-Гешер-Мерец», депутати від арабського «Об’єднаного списку» та члени партії «Наш дім — Ізраїль».
 
Таким чином, у Ганца з’явився реальний шанс сформувати новий кабінет міністрів та вивести країну з урядової кризи, яка триває вже понад рiк.
 
14 березня Нетаньяху запропонував своєму опоненту створити надзвичайний уряд єдності на шестимісячний період, упродовж якого країна має опанувати епідемію коронавірусу. Ганц на такий компроміс не пішов. В Ізраїлі на цей час зафіксовано більше 200 випадків зараження коронавірусом. Щоправда, завдяки пандемії Біньямiн Нетаньяху отримав «передишку» щонайменше до кінця травня у розгляді судової справи проти нього за звинуваченнями в корупції та шахрайстві.
 
Процес, який мав розпочатися у вівторок, 17 березня, у зв’язку з надзвичайною епідемситуацією наразі відкладений на 24 травня, цитує рішення суду в Єрусалимі агенція «Франс Пресс». Таке рішення прийняли на підставі виданого 14 березня розпорядження міністра юстиції Ізраїлю Аміра Охана про перехід ізраїльських судів на роботу «в режимі надзвичайної» ситуації. Згідно з цим розпорядженням, усі нетермінові судові засідання, за винятком слухань у Верховному суді, мають бути відтерміновані на пізніші дати.
 
Біньямiн Нетаньяху — перший глава уряду Ізраїлю, якому висунуто обвинувачення і чию справу передали до суду під час виконання ним прем’єрських повноважень. Він відповідатиме за трьома окремими кримінальними справами зі звинуваченням у корупції, шахрайстві та обмані суспільної довіри.