Беремо своїх, за великі гроші: як загроза коронавірусу показує справжнє обличчя глитаїв-бізнесменів

17.03.2020
Беремо своїх, за великі гроші: як загроза коронавірусу показує справжнє обличчя глитаїв-бізнесменів

Через пандемію коронавірусу РНБО рекомендувала українцям утриматися від виїзду за кордон та до 17 березня повернутися з чужих країв усім, хто там перебуває. (Фото з сайта liga.net.)

Через пандемію вірусної хвороби COVID-19, яка шириться світом, прийнято рішення уряду та РНБО про безпрецедентні обмеження пропуску через державний кордон України в усіх напрямках.
 
 
Як повідомила Державна прикордонна служба України, з 00.00 16 березня 2020 року тимчасово закрито близько сотні пунктів пропуску і ще у майже півсотні — припинено пішохідне сполучення. 
 
 
Також у ніч на понеділок заборонено в’їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства за винятком тих, хто має право на постійне або тимчасове проживання в Україні; є подружжям чи дітьми громадян України; працівників іноземних дипломатичних представництв i консульських установ і представництв офіційних міжнародних місій та організацій, акредитованих в Україні, та членів їхнiх сімей; водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів.
 
В’їзд в Україну інших категорій іноземців та осіб без громадянства можливий лише за погодженням iз Міністерством закордонних справ.
 
Крім цього, з 00.00 17 березня 2020 року тимчасово припинено регулярні міжнародні пасажирські перевезення через усі пункти пропуску на державному кордоні України та авіасполучення.
 
Зазначені обмеження на кордоні України будуть діяти до 3 квітня 2020 року, однак ці строки можуть бути продовжені залежно від розвитку ситуації з поширенням коронавірусу.
 
Виїзд за межі України (зрозуміло, що в держави, чиї кордони наразі не закриті) громадянам не заборонений.
 
Однак ще раніше РНБО рекомендувало утриматися від виїзду за кордон та до 17 березня повернутися з-за кордону всім, хто там перебуває. Тим, хто з тих чи інших причин не встиг цього зробити, потрібно звертатися у посольства та консульства України в країнах перебування за каналами комунікації, вказаними на інтернет-сторінках цих дипломатичних установ. 
 
Чимало людей не встигли виїхати через те, що не могли взяти квитки на автобуси, поїзди та літаки, які швидко зникли з продажу. Потрапили в карантинну «пастку» і чимало туристів, як-от у резонансному випадку з єгипетськими готелями Reef Oasis Beach Resort 5* та Sentido Reef Oasis Senses Resort 5* , яким туроператор Join Up не спроможний оперативно допомогти повернутися додому.
 
Вчора Міністерство інфраструктури повідомило, що формує перелік чартерних рейсів, якими громадяни України зможуть повернутись додому після 17 березня, і закликало слідкувати за оновленнями інформації на своєму офіційному сайті та сторінці у «Фейсбуцi». 
 
Відразу з’явилися і ті, хто вирішив заробити на спільній біді. Так Антимонопольний комітет розглядає зараз правомірність дій найбільшого національного авіаперевізника — Міжнародних авіаліній України — який різко підняв ціни на квитки в останні перед зупинкою авіасполучення дні.
 
У результаті, ті квитки економ-класу з європейських міст, які коштували менше 10 тисяч гривень, подорожчали приблизно у два з половиною раза. Пресслужба авіакомпанії пояснює це тим, що вони, мовляв, давно не формують ціни вручну, система робить це автоматично у відповідності з такими показниками, як інтенсивність продажів та попит.