Зона розведення після прямої заборони на дії загонів ССО та розвідки опинилася під контролем бойовиків

13.03.2020
Ситуація на фронті перейшла у фазу критичної. Військовий експерт Михайло Жирохов вважає: якщо деградація військового управління зверху та тиску окупаційних військ знизу триватиме такими темпами, то скоро ми побачимо повну дестабілізацію. 
 
«Політичні рішення з відводом наших військ на трьох ділянках, як і попереджали всі військові фахівці, які моніторять ситуацію на лінії зіткнення, призвели до одного: ініціатива перейшла до противника повністю», — пише Жирохов.
 
За його словами, вся «сіра зона», яка восени 2019 р. стійко контролювалася нашими військовими, де напряму, де вогневими засобами, після відведення та прямої заборони на дії загонів ССО та розвідки бригад, перейшла під контроль бойовиків. 
 
За офіційними даними, за минулі дві доби збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 19 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також із протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Відмічена також робота снайперських пар. 
 
А 10 березня російські окупанти обстріляли з протитанкового ракетного комплексу військовий вантажний автомобіль одного з підрозділів Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Піски.
 
Внаслідок влучання протитанкової керованої ракети у вантажівку один український захисник загинув на місці, ще один помер згодом від отриманих поранень.
 
Обидва загиблі — військовослужбовці 131-го окремого розвідувального батальйону: 34-річний старший солдат Андрій Ведешин (родом iз села Кинашів Тульчинського району Вінницької області) та 34-рiчний молодший сержант Віктор Солтис (село Володимирівка Кропивницького району).
 
Семеро військових зазнали поранення різного ступеня важкості, ще одного захисника госпіталізовано з бойовим травмуванням. Окрім того, один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув i ще один отримав бойове травмування внаслідок ворожих обстрілів наших позицій. Того ж дня у військово-медичному центрі в Харкові помер 23-річний захисник iз 72-ї механізованої бригади ЗСУ, якого доставили туди 4 березня. 
 
Збройні формування Російської Федерації продовжують руйнувати цивільну інфраструктуру населених пунктів у прифронтових районах Донбасу. У Золотому-4 iз гранатометів обстріляли гаражну споруду на вулиці Друга Вільна. 
 
У Мар’їнці на Донеччині обстріляли зі стрілецької зброї та автоматичних гранатометів житлові квартали на околицях. У район обстрілу також потрапила школа №2 цього міста. У смертельній небезпеці опинилися учні, які залишилися на сьомий урок, та діти молодших класів iз групи продовженого дня.
 
Персонал навчального закладу оперативно евакуював юних мешканців Донбасу до бомбосховища. По завершенні обстрілу працівники Національної поліції вивезли учнів i персонал школи з небезпечного району та розвезли по домівках. 
 
Російські окупаційні війська, отримавши належну вогневу відповідь від українських воїнів поблизу населеного пункту Піски після атаки на наші позиції, вдалися до чергової брехливої інформаційної кампанії для дискредитації підрозділів Об’єднаних сил: розповсюдили черговий фейк про нібито обстріл українськими військовослужбовцями житлових будинків тимчасово окупованої Горлівки.
 
Штаб ООС офіційно запевняє, що інформація про обстріл не відповідає дійсності. Зазвичай, як показує досвід бойових дій, після подібних звинувачень противник сам вдається до збройних провокацій та з важкого озброєння обстрілює житловий сектор тимчасово окупованих населених пунктів.
 
За даними розвідки, втрати російсько-окупаційних військ iз початку березня 2020 року становили: загиблими — 21 особа; пораненими та травмованими — 31 особа; знищеними/ пошкодженими зразками озброєння та військової техніки — 3 одиниці, зокрема, автомобіль, БПЛА та багатоцільовий тягач — легкий броньований. Об’єднані сили продовжують непохитно виконувати бойові завдання щодо захисту українського народу. Командування ООС нагадує, що, згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, окупант несе повну відповідальність за цивільне населення на захоплених територіях.