Новий міністр оборони Таран назвав адаптацію ЗСУ до стандартів НАТО «недосяжною метою»

13.03.2020
Новий міністр оборони Таран назвав адаптацію ЗСУ до стандартів НАТО «недосяжною метою»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Уже в день представлення президентом Володимиром Зеленським новопризначеного міністра оборони Андрія Тарана керівництву відомства і Генштабу ЗСУ той примудрився оскандалитися і викликати обурення політикуму й громадськості.
 
Що й казати, якщо пан Таран одразу заявив, що адаптація Збройних сил України до стандартів НАТО є «амбіційною, але недосяжною метою найближчим часом». Мовляв, «пріоритетом реформування військової сфери є впровадження стандартів Альянсу в ЗСУ і максимальна здатність ЗС взаємодіяти з силами НАТО». На думку міністра, саме ця мета є цілком реальною. 
 
Першим відреагував на слова свого наступника на посаді попередній міністр оборони Андрій Загороднюк: «Такі заяви викликають стурбованість. Як можна серйозно говорити про те, що ми йдемо в НАТО (нагадую, що про це написано і в Стратегії національної безпеки, яку ми ухвалили менш ніж місяць тому, і в Конституції України) і при цьому одразу ж відмовлятися від переходу на стандарти? Адаптація і запровадження стандартів є частиною інтеграції і не можна робити одне без іншого. 
 
Крім того, вони значно посилять ефективність наших підрозділів, а отже, — обороноздатність країни».
 
Пан Загороднюк також цікавиться у пана Тарана щодо «нереалістичності» адаптації стандартів у ЗСУ: «Питання, скільки часу і на яких посадах міністр вивчав стандарти, що у нього з’явилася така позиція? Це цілком реально — щонайменше щодо ключового пакета і десятків технічних стандартів, так щоби через два роки ми могли говорити про здійснення переходу».
 
А от дипломат, представник України при ЄС (2010—2015), ексзаступник голови адміністрації президента Порошенка Костянтин Єлісєєв вважає, що заява Тарана про неможливість впровадження стандартів НАТО у ЗСУ, а також попередні пропозиції прем’єра Шмигаля щодо відновлення водопостачання до окупованого Криму дають підстави казати, що країною керує уряд капітулянтів, який ледь не все «готовий здати ворогу», «йти на колінах». 
 
При цьому пан Єлісєєв закликав не забувати, що в Конституції чітко прописано курс України на інтеграцію в ЄС та НАТО. На цьому акцентували і депутати фракції «Європейська Солідарність». Зокрема, депутатка Ірина Фріз заявила: «Я думаю, що від цього міністра оборони нам узагалі нічого не світить з огляду на розбудову обороноздатності нашої держави. Чому? Тому що це уряд реваншистів. Міністр оборони, який стверджує подібні речі, має піти у відставку, тому що він є ворогом нашої держави».
 
А от голова Комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що заява Тарана свідчить про те, що «Україна буде робити один крок уперед і два кроки назад до виконання стратегічної мети щодо членства у НАТО, яка закріплена в Конституції».
 
«Невже президент Зеленський схвалює і доручає чиновнику порушувати норми Конституції, де прописано наше прагнення до вступу в НАТО? Як можна доручати такому міністру очолювати оборонну галузь країни, яка воює?» — додає нардеп Олег Синютка.
 
Як повідомляла "УМ", днями міністр оборони Андрій Таран з невідомих причин звільнив з посади відповідального за напрям євроатлантичної інтеграції та посилення безпеки у Чорноморському регіоні Андрія Риженка.