Окупанти на Донбасі розбомбили медичний автомобіль з емблемою Червоного Хреста

11.03.2020
Окупанти на Донбасі розбомбили медичний автомобіль з емблемою Червоного Хреста

Тільки за тиждень — 47 поранених і 7 загиблих... (Фото з сайта slovoidilo.ua.)

Вражаюча статистика першого тижня березня 2020: 38 поранених і контужених, 6 загиблих.
 
Це не просто ескалація, а цілеспрямований військовий тиск на українську сторону для досягнення Росією своїх політичних цілей. І наразі, на жаль, можемо прогнозувати тільки посилення цього процесу. 
 
За минулі чотири доби офіційно зафіксовано 27 випадків порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також iз гранатометів різних систем, БпЛА, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник обстріляв позиції наших захисників поблизу населених пунктів Авдіївка, Опитни, Верхньоторецьке, Красногорівка, Мар’їнка, Широкине, Піски.
 
На луганському напрямку в районі оперативно-тактичного угруповання «Північ» окупанти відкривали вогонь по наших позиціях поблизу Оріхового, Зайцевого, Водяного, Новолуганського, Луганського, Травневого, Хутора Вільного, Новотошківського.
 
Знавіснілі окупанти, нехтуючи правилами Міжнародного гуманітарного права, здійснили навіть обстріл санітарного автомобіля, скинувши за допомогою безпілотних літальних апаратів поблизу Широкиного та Гнутового два заряди ВОГ-17 на дах транспортного засобу, який мав емблеми Червоного Хреста.
 
6 березня внаслідок підриву БМП на невстановленому вибуховому пристрої один український захисник загинув, ще три військовослужбовці отримали бойове ураження. Також у результаті ворожих обстрілів один український захисник зазнав поранення. 8 березня російські окупанти з протитанкового ракетного комплексу обстріляли вантажний автомобіль одного з підрозділів Об’єднаних сил, який рухався до позицій українських військовослужбовців.
 
Унаслідок влучання протитанкової керованої ракети один український військовослужбовець загинув, ще троє отримали поранення. Крім того, під час ворожих обстрілів три наших захисники отримали поранення. 9 березня один український військовий отримав бойове ураження. 10 березня противник також підбив наш ГАЗ-66. У результаті попадання ПТУР у машину ЗСУ 11 бійців постраждало, 2 загинуло. Тільки за тиждень — 47 поранених і 7 загиблих... Підрозділи Об’єднаних сил прицільними вогнем дали адекватну відповідь противнику. Втрати ворога уточнюються. 
 
Російські окупаційні війська вчергове проявили повне нехтування безпекою мирного цивільного населення прифронтових районів, обстрілявши житлову інфраструктуру. На весняні свята, коли люди відпочивають разом зi своїми родинами, вони прицільними вогневими ударами з гранатометів різних систем обстріляли будинки мирних мешканців Верхньоторецького. У результаті обстрілів пошкоджень зазнали вiсiм будинків по вулиці Вишневій.
 
Ударною хвилею там вибито вікна та посічено уламками покрівлю дахів. В одному з помешкань унаслідок потрапляння палаючих уламків гранат виникла пожежа. Завдяки рішучим та злагодженим діям військовослужбовців підрозділу Об’єднаних сил, які діяли спільно з представниками Державної служби з надзвичайних ситуацій, пожежу вчасно локалізовано та ліквідовано. На щастя, ніхто з мешканців ушкоджених будинків не постраждав. 
 
6 березня, за даними розвідки, російські окупанти відпрацьовували планові заходи щодо встановлення мінно-вибухових загороджень поблизу окупованого населеного пункту Жовте.
 
Непрофесіоналізм ворожих саперів призвів до загоряння трансформаторної підстанції, яка подавала електроживлення в населений пункт Жовте. А біля Мар’їнки внаслідок обстрілів сталася велика пожежа.
 
За свідченням командира одного з місцевих підрозділів, російські окупанти відкрили вогонь iз великокаліберних кулеметів із застосуванням трасуючих та бронебійно-запалювальних боєприпасів, підпаливши суху траву.
 
Пожежа швидко поширилася на значні території та сягнула розташованих неподалік житлових будинків мирних мешканців. Гасили вогонь кілька діб усіма можливими засобами: перекопували землю, засипали пожежу піском, далі до ліквідації лиха долучилися місцеві вогнеборці.
 
Армійці переконані: противник застосовує такі прийоми, щоб «викурити» нас iз зайнятих позицій. Оскільки відстані між українськими і ворожими позиціями невеликі, а на полі добре пересохла рослинність — така тактика дій противника стає особливо небезпечною для мирного населення Донеччини та Луганщини.
 
Російські окупанти свідомо вели вогонь на ураження по будинках. Їхня мета — знищити не лише цивільну інфраструктуру прифронтових населених пунктів, а й демонстративно вбивати цивільних українських громадян, зухвало нехтуючи усіма правилами міжнародного гуманітарного права щодо ведення бойових дій.
 
9 березня російські окупанти безпілотниками атакували військово-медичний автомобіль одного з підрозділів Операції Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Гнутове, скинувши два заряди ВОГ на його дах, де було чітко видно маркування емблеми Червоного хреста. На щастя, ніхто з українських захисників не постраждав.
 
А 7 березня на одній iз вулиць Мар’їнки, де більшість будинків зруйновані вщент, від ворожого снайперського обстрілу зазнав поранення мирний житель, який на той час перебував за кермом свого автомобіля. Військовослужбовці підрозділу Об’єднаних сил оперативно евакуювали чоловіка із сектору обстрілу, надали першу медичну допомогу пораненому та негайно доставили до найближчого медичного закладу.
 
За даними розвідки, активізація ворожих снайперів тут невипадкова: випускники снайперської школи російської армії саме поблизу Мар’їнки складають іспити і відточують стрілецькі навички.
 
Всі необхідні докази цього військового злочину будуть подані до відповідних міжнародних організацій для притягнення Росії до відповідальності як країни-агресора.
 
Тим часом, за даними розвідки, з території РФ «депортовано» чоловіка, який нещодавно повернувся з Китаю, з симптомами коронавірусу COVID-19.
 
Він — з українських громадян, які всупереч законодавству України незаконно стали власниками російського паспорта.
 
Оскільки чоловік має реєстрацію на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, росіяни вирішили його якнайшвидше доставити туди, а не лікувати у своїх медичних закладах. Найближчим часом iз російського Новошахтинська очікується передислокація згаданого хворого на неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.