Демократи — за Джо Байдена: на попередніх виборчих перегонах США визначився лідер

06.03.2020
Демократи — за Джо Байдена: на попередніх виборчих перегонах США визначився лідер

Лідируючу позицію на пробних передвиборчих змаганнях у Сполучених Штатах Америки зайняв Джо Байден, навколо якого політичні противники здіймали так багато галасу навіть із залученням українських політиків.

У США завершився так званий «супервівторок», під час якого прихильники Демократичної партії на праймеріз у 14 штатах обирали можливого суперника Дональда Трампа на президентських 
виборах.
 
І в більшості з цих 14 штатів перемогу здобув ексвіцепрезидент Джо Байден. Він виграв праймеріз у штатах Техас, Алабама, Арканзас, Массачусетс, Міннесота, Північна Кароліна, Оклахома, Теннессі, Вірджинія. Ключовий суперник Джо Байдена, сенатор Берні Сандерс, який представляє ліве крило Демократичної партії, переміг у Юті, Колорадо, Вермонті та Каліфорнії.
 
У штаті Мен обидва кандидати набрали понад 33% голосів, і поки що там важко визначити переможця. Ще один кандидат — мультимільярдер та ексмер Нью-Йорка Майкл Блумберг — посів третє місце у 8 з 14 штатів, хоч і витратив на передвиборчу кампанію майже півмільярда доларів.
 
Тепер Джо Байден матиме більше, ніж Берні Сандерс, місць делегатів на з’їзді (конвенції) демократів у липні, де офіційно висунуть кандидата в президенти США від партії — суперника Дональда Трампа на президентських виборах, пояснює Бі-Бі-Сі. Для обох кандидатів ключовою була перемога на праймеріз у штатах Каліфорнія та Техас, які надсилають найбільше делегатів на цей з’їзд.
 
Після «супервівторка» праймеріз пройдуть ще у 32 штатах, тож фаворит перегонів може змінитися, але ключова боротьба розгортатиметься саме між Джо Байденом та Берні Сандерсом. І кращі шанси має перший, бо Майкл Блумберг після невдалої участі у кокусах «супервівторка» зняв свою кандидатуру з праймеріз у Демократичній партії саме на користь Байдена.
 
А це означає, що той здобув не лише моральну та іміджеву підтримку, а й перспективу фінансової допомоги однієї з найбагатших осіб Америки.
 
У решти учасників первинних виборів серед демократів (сенаторки від штату Массачусетс Елізабет Воррен та члена Палати предствників Тулсі Габбард) шансів на перемогу практично не залишилося.