Бойовики обстріляли газопровід на Донбасі

06.03.2020
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про збільшення кількості обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил із забороненого Мінськими домовленостями озброєння.
 
За даними штабу Об’єднаних сил, збройні формування Російської Федерації впродовж лютого 2020 року із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 152 мм та 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, озброєння танку випустили понад півтори тисячі боєприпасів, що вдвічі більше у порівнянні з попереднім місяцем.
 
Найбільш напруженою обстановка була поблизу населеного пункту Оріхове, де по підрозділах Об’єднаних сил випущено третину від загальної кількості боєприпасів.
 
За минулі дві доби зброй­ні формування Ро­сійської Федерації та їхні посіпаки 13 разів порушили режим припинення вогню.
 
Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм і 82 мм, а також із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Укотре посилилась активність снайперських груп. 
 
Найгарячіше було на луганському напрямку в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ». Противник обстріляв позиції наших захисників поруч із Кримським, Оріховим, Миронівським, Шумами, Травневим, Зайцевим, Луганським. 
 
На Донеччині, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Схід», обстріли зафіксовано поблизу Лебединського та біля Широкиного.
 
За цей період один воїн загинув, дев’ять поранено. Загиблий — старший сержант 58-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені гетьмана Івана Виговського 25-річний Володимир Черненко. Володимир родом із села Мамекіне Новгород-Сіверського району Чернігівщини, на службу за контрактом був призваний із березня 2017 року.
 
Упродовж минулої доби противник двічі здійснив провокаційний обстріл ділянки розведення №3, застосувавши стрілецьку зброю.
 
За даними пресцентру ООС, бойові формування Російської Федерації вели вогонь на ураження зі ствольної артилерії калібру 122 мм зі своїх позицій в окупованій Горлівці по позиціях підрозділів Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Новоселівка. На щастя, снаряди не влучили в українських захисників.
 
І не потрапили у житлові будинки цивільного населення, які розташовані зовсім поруч від місця падіння. Але уламки від снарядів пошкодили газопровід неподалік Новоселівки, що призвело до виникнення вогняного факелу заввишки декілька метрів.
 
Рятувальним службам удалося ліквідувати вогняний стовп та уникнути масштабної пожежі. Наразі проводять обстеження газогону та встановлюють ступінь його пошкодження. Під загрозою припинення газопостачання опинилися мирні мешканці.