Той, хто кине виклик Трампу: троє «ковбоїв» змагалися за першість у передвиборчий супервівторок

04.03.2020
Той, хто кине виклик Трампу: троє «ковбоїв» змагалися за першість у передвиборчий супервівторок

Джо Байден.

У Сполучених Штатах тривают кокуси, які мають визначити єдиного кандидата від Демократичної партії на виборах президента США.
 
 
Республіканська партія цього разу кокуси не проводить, бо вже визначилась, що її кандидатом на 59-х виборах президента США буде чинний глава держави Дональд Трамп. 
 
 
Виборча система США дуже складна та відмінна від традиційних, зрозумілих нам виборчої кампаній в Україні й більшості інших країн світу.
 
 
Цей процес у США фактично є перманентним, безперервним, там немає закону, яким обмежувався б період виборчої кампанії.
 
Президент чи будь-який інший кандидат можуть агітувати за себе всі чотири роки -— від одних виборів до наступних, лише не в робочий час i без використання державного ресурсу. 
 
Щоправда, агітувати — ще не означає балотуватися, пояснює «Голос Америки». Спочатку виборці повинні вибрати з членів партії кандидата в президенти на попередньому голосуванні. У США їх два типи: праймеріз і кокус. У більшості штатів відбуваються праймеріз.
 
Вони організовуються місцевими урядами штатів, а форми їх проведення відрізняються. Праймеріз можуть бути закритими, коли за кандидата голосують винятково зареєстровані члени партії, або відкритими, коли кандидата може обирати будь-який громадянин.
 
Якщо чинний президент іде на другий термін, то часто праймеріз у партії, яку він репрезентує, не проводять. Його висувають кандидатом автоматично, як і сталося з Дональдом Трампом, а раніше — з президентами від демократів, коли на другий президентський термін ішли Білл Клінтон i Барак Обама. 
 
Другий тип попереднього голосування — кокуси. Вони проводяться лише в деяких штатах, а організовують їх самі партії. Цього року — лише Демократична партія. На кокусах за кандидатів голосують не бюлетенями, а тілами.
 
Виборці збираються групами за того чи іншого кандидата, в яких їх і підраховують. На підставі попередніх виборів уже набрано статистику, переможець в яких штатах, у підсумку, перемагає на попередніх партійних виборах.
 
А кульмінацією кокусів є так званий супервівторок, коли попередні вибори проводять одразу в кільканадцятьох штатах, коли фактично визначається єдиний лідер, який стане кандидатом від партії на загальнонаціональних виборах у перший вівторок листопада.
 
Нинішнього року — 3 листопада. Але кокуси, які в Демократичній партії розпочалися цьогоріч 3 лютого, триватимуть до 6 червня в окремих штатах або групах iз 2-3 штатів.
 
Але під час кокусів ще не обирають кандидата в президенти, а лише виборців. Хто з претендентів набере на кокусах найбільше виборців, той надалі й має перемогти на кількаденній партійній конвенції (з’їзді).
 
Національна конвенція демократів закінчується 16 липня, а республіканців — 27 серпня. Лише тоді й стануть офіційно відомі прізвища кандидатів у президенти. 
 
Та це ще не закінчення «процесу». Далі обрані кандидати повинні вибрати собі кандидатів у віцепрезиденти. Але і тут не все так просто. У США немає прямих виборів президента. Американці обирають лише колективних виборців. Їх по всій країні має бути обрано 538.
 
У кожному штаті 3 листопада обиратимуть кількість таких виборців пропорційно кількості населення штату. Найбільший за чисельністю населення штат Каліфорнія репрезентуватимуть 55 виборців. І тут знову своєрідна колізія: виборці розподіляються не пропорційно до відданих голосів, а за принципом — «переможцю дістається все».
 
Для прикладу, якщо один iз кандидатів (демократ чи республіканець) набере в Каліфорнії хоч на один голос більше від суперника, саме йому відходять голоси всіх 55 виборцiв штату. Так само йде підрахунок в інших штатах. Несправедлива система.
 
Скажімо, на виборах 2016 року по всій країні за Хілларі Клінтон фактично проголосувало на 3 мільйони осіб більше, ніж за Дональда Трампа. Але президентом став Трамп, бо набрав більшу кількість голосів колективних виборців. Кандидата, який набирає щонайменше 270 таких голосів, і оголошують переможцем. Американці настільки віддані традиції, що наразі не збираються змінювати таку застарілу та несправедливу 
виборчу систему. 
 
Тож у вівторок, 3 березня (чи, з огляду на різницю в часі, — сьогодні, 4 березня), у США тривав супервівторок — демократи проводили кокуси одразу в 14 штатах. До супервівторка дійшли не всі претенденти, які стартували в кокусах.
 
Боротьба розгорнулася між трьома найбільш серйозними партійними лідерами: лівим Берні Сандерсом, центристом Джо Байденом та мультимільярдером, колишнім мером Нью-Йорка Майклом Блумбергом. Останній не брав участі в попередніх кокусах в окремих штатах, бо зробив ставку саме на супервівторок.
 
Хоча Блумберг витратив на виборчу кампанію більше коштів, ніж усі іншi претенденти разом узяті, його шанси на перемогу досі вважають невисокими. Втім прибічники цього політика сподіваються, що той повторить успіх Барака Обами — зможе згуртувати навколо себе демократів якимось несподіваним рішенням чи актуальною ініціативою.
 
Дотеперішні кокуси проходили з перемінним успіхом. На самому початку в лідери перегонів серед демократів вирвався 38-річний Піт Буттіджич, колишній мер міста Саут-Бенд в штаті Індіана. Але на остаточну перемогу йому було важко розраховувати з огляду на те, що він є геєм, одруженим з іншим чоловіком. Не всі американці, навіть демократи, таке схвалюють. Буттіджич зняв свою кандидатуру незадовго до супервівторка на користь Джо Байдена.
 
Далі тривалий час лідером демократичних кокусів був Берні Сандерс. Але навіть частина демократів ставиться до нього насторожено.
 
Сандерс сповідує і пропагує ліві соціалістичні ідеї, на зразок безкоштовних освіти та загального медичного обслуговування. Обрати таку особу президентом вважали б за честь багато країн Європи, але не консервативна Америка.
 
Викликає пересторогу і його вік — 78 років. Тож незадовго до супервівторка лідерство перетекло до Джо Байдена — так само немолодого, але досвідченого політика, якого наполегливо намагався здихатися в конкурентному ряду демократів нинішній президент Трамп.
 
Сенатор від штату Міннесота Емі Клобушар, яка після попередніх кокусів за рейтингами займала четверте місце, перед супервівторком також зняла свою кандидатуру на користь Джо Байдена. Можливо, супервівторок таки покаже, хто з цих двох літніх політиків, Сандерс чи Байден, перебере безумовне лідерство під час «кокусного марафону».