Росія продовжує зосереджувати на кордоні з Україною війська та озброєння - розвідка

04.03.2020
Росія продовжує зосереджувати на кордоні з Україною війська та озброєння - розвідка

Росія продовжує стягувати війська до кордонів з Уркаїною. (Фото з сайта zaxid.net.)

Інтенсивність обстрілів наростає. За минулу добу збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 13 разів порушили режим припинення вогню.
 
 
Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 152 мм, мінометів калібру 120 мм, а також із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Зафіксовано снайперську активність. 
 
 
Найгарячіше було на донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Поруч із Мар’їнкою та Опитним обстріл вели з гранатометів різних систем i стрілецької зброї. Неподалік Красногорівки — зі ствольної артилерії калібру 152 мм та з міномета калібру 120 мм.
 
У районі Авдіївки — з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Поряд із Новомихайлівкою — з міномета калібру 120 мм та великокаліберних кулеметів. Поблизу Лебединського — з ручного протитанкового гранатомета, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. 
 
На території, за яку відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», противник здійснив обстріли наших позицій поблизу Оріхового — зі 120-мм міномета та станкового протитанкового гранатомета.
 
Під Новотошківським обстріл вівся з міномета калібру 120 мм. Неподалік Кримського — з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. 
 
Красногорівку (власне, навіть не наші позиції, а сам населений пункт) противник обстріляв із міномета калібру 120 мм. Одна з мін розірвалась поблизу будинку, вибухова хвиля вибила віконне скло, осколками якого було поранено місцеву мешканку. Постраждалій оперативно надали медичну допомогу. 
 
Унаслідок ворожих обстрілів двоє українських військовослужбовців отримали поранення, троє — бойове ураження. 
 
З початком цієї доби російські окупаційні війська вже з 82-мiлiметрового міномета обстріляли позиції наших захисників поблизу Широкиного (зона відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід»). За підтвердженими даними, втрати російських окупаційних військ упродовж останніх двох днів — чотири особи, поранено та травмовано двi особи, знищено озброєння та військової техніки — 2 одиниці. 
 
За даними розвідки, Росія зосередила на кордоні з Україною майже 90 тисяч військових, велику кількість озброєння та техніки.
 
В інтерв’ю виданню «Обозрєватєль» представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький сказав: «Загалом угруповання збройних сил Росії вздовж державного кордону України, на тимчасово окупованій території у Донецькій, Луганській областях та Криму становить близько 87-90 тисяч військовослужбовців (зокрема, 1-й і 2-й армійські корпуси понад 35 тис. військовослужбовців). 
 
Також це 1 тис. 100 танків, 2 тис. 500 бойових броньованих машин, 1 тис. 600 артилерійських і ракетних систем, 340 бойових літаків і 240 бойових вертольотів, понад 50 кораблів/катерів i 6 підводних човнів». 
 
За словами Скібіцького, зазначені угруповання можуть бути посилені за рахунок трьох центрів забезпечення мобілізаційного розгортання (ЦЗМР), які можуть мобілізувати близько 40 тисяч осіб.