Росіяни на Донбасі розташовують військову техніку з порушенням ліній відведення

03.03.2020
Минулі чотири доби знову відзначилися активізацією подій на лінії фронту.
 
За цей період офіційно зафіксовано 44 випадки порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, із протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Також по наших позиціях вівся снайперський вогонь.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» позиції Об’єднаних сил були обстріляні поблизу населених пунктів Піски, Лебединське, Невельське, Авдіївка, Березове, Мар’їнка, Тарамчук, Красногорівка, Павлопіль, Василівка, Водяне, Пищевик, Новотроїцьке, Новомихайлівка, Старогнатівка.
 
На Луганщині, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», противник здійснив обстріли наших позицій поблизу Луганського, Нижньотеплого, Новолуганського, Новотошківського, Травневого, Оріхового, Кримського.
 
29 лютого російсько-окупаційні війська обстріляли з протитанкового ракетного комплексу український військовий автомобіль поруч із КПВВ «Мар’їнка». Окупанти вели вогонь саме тоді, коли лінію розмежування перетинала значна кількість цивільних людей.
 
Дивом ніхто з них не постраждав — фортифікаційні споруди, що розташовані поруч з обстріляною вантажівкою, затримали хвилю уламків і не допустили втрат серед цивільних людей. Унаслідок обстрілів два військовослужбовці Об’єднаних сил отримали поранення. Наразі здійснення пропуску через КПВВ «Мар’їнка» тимчасово припинено.
 
Прикордонники вжили заходів щодо забезпечення безпеки громадян та персоналу. Рішенням командувача Об’єднаних сил введено режим «Червоний» до окремого розпорядження. Решта КПВВ працює у звичному режимі.
 
За цей період загинуло двоє українських воїнів, 13 отримали поранення.
 
27 лютого в Луганській області куля ворожого снайпера обірвала життя головного сержанта взводу 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» Володимира Федченка, позивний «Фед».
 
«Загинув холодноярець на своїй рідній Луганщині, яку боронив від російських окупантів», — повідомило командування бригади. Володимир народився 5 травня 1973 року в селі Нещеретове Білокуракинського району Луганської області. У 93-тю омбр «Холодний Яр» прийшов у грудні 2016 року. 
 
1 березня на Луганщині біля села Нижньотепле (Станично-Луганський район) унаслідок влучання ворожого ПТРК в автомобіль Збройних сил України загинув сержант Сергій Руських із 46-ї десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.
 
Сергій народився 31 січня 1979 року в Маріуполі та боронив рідний Донбас із 2018 року. Вдома на 41-річного воїна чекали батьки, дружина та маленька дитина, поінформувала пресслужба підрозділу. Протитанкова керована ракета вцілила просто в кабіну автомобіля. 
 
«Враховуючи те, що відстань до автомобіля українських військових становила близько 3,5 тис. метрів, цілком імовірно, що прицільний вогонь на ураження по ньому вів підготовлений оператор-навідник ПТРК збройних сил Російської Федерації, а не поспіхом навчена вчорашня цивільна людина», — зазначили в пресцентрі Об’єднаних сил.
 
На всі ворожі обстріли Об’єднані сили давали адекватну відповідь iз дозволеного Мінськими домовленостями озброєння. Жоден акт агресії і в подальшому не залишиться без симетричної відповіді.
 
На тимчасово окупованій території Луганської області в селищі Піонерське на міні підірвався місцевий мешканець, цивільний. Він наступив на протипіхотну міну ПМН-2 у себе на присадибній ділянці на березі річки Сіверський Донець. Поранення виявилися несумісними з життям.