На парламентських виборах у Словаччині перемогла опозиція

03.03.2020
На парламентських виборах у Словаччині перемогла опозиція

Нового президента Словаччини асоціюють з діючим українським

Це перші парламентські вибори в країні після вбивства 27-річного журналіста Яна Куціяка та його нареченої Мартини Кушнірової, застрелених у лютому 2018 року.
 
Журналіст на момент убивства розслідував зв’язки італійської мафії і словацьких політиків. У центрі його уваги опинилися численні підприємства замовника вбивства, Маріана Кочнера.
 
І замовник, і виконавці отримали максимальні терміни ув’язнення, але в суспільстві лишилося переконання, що винна вся правляча соціал-демократична партія СМЕР (абревіатура від словацького «Курс — соціальна демократія»).
 
Суспільство не переконала в очищенні влади добровільна відставка у березні 2018 року прем’єр-міністра Роберта Фіцо, місце якого зайняв однопартієць Петер Пеллегріні.
 
Перемогу на виборах у Словаччині здобула опозиційна консервативна партія OL&NO («Звичайні люди і незалежні особи») та її лідер Ігор Матович.
 
Згідно з підрахунком 100 відсотків відданих на виборах голосів, «Звичайні люди» (вкупі з «незалежними особами») здобули підтримку 25% виборців, що дає їм 53 зі 150 парламентських місць. До парламенту пройшли загалом сім партій.
 
Партія влади SMER-SD, яка керувала державою 9 років, отримала друге місце з показником і 18,2% (38 мандатів). Місця з третього по сьоме, як повідомляє найтиражніша газета Словаччини SME, розподілилися наступним чином: популістська партія Sme Rodina («Ми — родина») — 8,2% і 17 мандатів, проросійська ультранаціоналістична L’SNS — 7,9% і 17 мандатів, PS Spolu («Разом» — 6,9%, лібертаріанська SaS («Свобода і солідарність») — 6,2% і 13 мандатів i партія експрезидента Андрея Кіски Za L’udi («За людей») — 5,7% і 12 мандатів.
 
Через величезний відрив від потенційних партнерів по коаліції партія «Звичайні люди та незалежні особи», ймовірно, отримає посаду прем’єр-міністра.
 
Партія влади SMER-SD, найімовірніше, йде в опозицію. Усі її партнери по коаліції не подолали виборчого бар’єру і лишаються поза парламентом. Прем’єр Петер Пеллегріні вже визнав поразку і привітав опозиційну партію.
 
Для політсили Пеллегріні це найгірший результат iз 2002 року. Поза парламентом лишилися і дві угорські партії, чого в історії Словаччини ще не траплялося. Зазначимо, угорська меншина складає близько 10% населення країни. 
 
Активність виборців становила 65,8%. Під час виборчої кампанії багато людей закликали посилити боротьбу з корупцією. Лідер OL&NO Ігор Матович саме й пообіцяв ліквідувати корупцію в країні. Упродовж передвиборчої кампанії Матович також активно просував гасло «Давайте разом бити мафію».
 
Уже достеменно відомо, що у парламенті Словаччини коаліцію створять досі опозиційні партії. Але невідомо, які саме, бо склад його дуже строкатий. Повна назва партії-переможця («Звичайні люди та незалежні особи») вказує на її популістський характер.
 
«Певною мірою це — наш Зеленський та його партія», — каже про 46-річного Ігоря Матовича директор Асоціації словацької зовнішньої політики Александр Дулеба, слова якого цитує» Європейська правда». Словом, буде цікаво.