У Лондоні розпочався розгляд справи про екстрадицію Ассанжа

25.02.2020
У Лондоні розпочався розгляд справи про екстрадицію Ассанжа

Ассанж: незалежний журналіст чи російський шпигун?

У понеділок, 24 лютого, в королівському суді Лондона розпочався розгляд по суті справи про екстрадицію засновника викривального інтернет-порталу «Вікілікс» Джуліана Ассанжа, повідомляє «Євроньюз».
 
 
Видачі скандального інформатора вимагають Сполучені Штати, де його звинувачують за 18 пунктами, зокрема й за шпигунство. Ассанжу загрожує до 175 років в’язниці, якщо його визнають винним.
 
 
Після арешту у квітні минулого року адвокати та прихильники Джуліана виступають проти такої екстрадиції. На їхню думку, правосуддя у США не буде чесним.
 
 
У 2010 році проєкт «Вікілікс» почав публікувати тисячі таємних американських військових i дипломатичних документів, пов’язаних зі збройними конфліктами на Близькому Сході.
 
Під час президентських виборів у США 2016 року сайт оприлюднив листування з електронної пошти кандидата від демократичної партії США Хілларі Клінтон. Висуваються версії, що російські шпигуни зламали електронну пошту Клінтон, і передали інформацію до «Вікілікс».
 
Ассанж тим часом відкидав будь-який зв’язок iз Росією. У 2012 році Джуліан сховався у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути видачі до Швеції у зв’язку зі звинуваченням у сексуальному домаганні.
 
Сам Ассанж відкидав звинувачення, заявляючи, що воно було сфабриковане саме з метою подальшої його екстрадиції до США.
 
У листопаді 2019 року прокуратура Швеції закрила справу. Пів року тому еквадорська влада позбавила Ассанжа притулку і видала британській владі. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у лондонській в’язниці «Белмарш» за порушення умов звільнення під заставу.
 
За кілька днів до початку суду адвокати Джуліана Ассанжа провели в Парижі пресконференцію спільно з міжнародною журналістською організацією «Репортери без кордонів». Французькі захисники Ассанжа разом із «Репортерами...» заявили, що попросять президента Франції Емманюеля Макрона надати засновнику порталу «Вікілікс» політичний притулок. 2015 року офіційний Париж за президентства Франсуа Олланда відкинув таку можливість.
 
Адвокати складуть нове подання Макрону з тими аргументами, що частина структур «Вікілікс» розташована у Франції, Ассандж також мешкав у цій країні з 2007 по 2010 рік. Окрім того, його друга дитина (неповнолітня) та її мати мають французьке громадянство і мешкають у Франції. 
 
У Британській в’язниці Ассанджа відвідав його прибічник, ексміністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс. Під час маршу на підтримку засновника «Вікілікс» Варуфакіс заявив наступне: «Єдине, в чому звинувачується Джуліан, — це журналістика. Але ж він усього лише передав суспільно значиму інформацію таким ЗМІ, як агенція «Ассошiейтед Пресс», та друкованим виданням «Нью-Йорк Таймс», «Шпігель» та «Ель Паїс». Це потрібно усвідомити всім. Звинувачення у шпигунстві від імені народу США — евфемізм». 
 
На вчорашньому відкритті суду свої аргументи на користь видачі Ассанжа виклало обвинувачення, тобто юристи американського уряду. Перша частина судових слухань триватиме до кінця цього тижня, а потім процес відновиться у середині травня, і тоді свої аргументи нададуть адвокати Джуліана Ассанжа.