З Криму до Києва прибув засуджений окупантами журналіст Микола Семена

21.02.2020
З Криму до Києва прибув засуджений окупантами журналіст Микола Семена

Миколу Семену радо зустрічали однодумці

Кримського журналіста Миколу Семену, раніше незаконно засудженого в Сімферополі, 19 лютого зустрічали в Києві, до останнього не будучи певними, що його випустять з анексованої РФ української території. Перед тим на Херсонщині ексбранця Кремля зустрічали чиновники Херсонської держадміністрації та представники Меджлісу кримськотатарського народу. А в столиці, на залізничному вокзалі, побратима вітали звільнений у жовтні 2017 року Ільмі Умеров, журналісти і працівники Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини, НСЖУ.
 
Як заявила омбудсман Людмила Денісова, журналіст за розпорядженням президента України Володимира Зеленського отримає необхідне висококваліфіковане лікування на базі Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами, розташованого в Києві на вул. Верхній, 5. «Крім того, після проходження курсу лікування та реабілітації він отримає соціальне забезпечення від держави в повному обсязі», — написала Людмила Денісова на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
Нагадаємо, що Залізничний райсуд Сімферополя у вересні 2017 року призначив 67-річному журналісту умовне покарання строком на 2,5 року й також заборонив три роки займатися публічною діяльністю. Передували цьому вироку спершу обшук, який провела ФСБ Росії у квітні 2016 року в будинку українського журналіста; у травні того ж року Кримське управління ФСБ РФ порушило стосовно Миколи Семени справу за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, вчинені з використанням ЗМІ або інтернету): із репортера взяли підписку про невиїзд. Семену також включили до федерального списку терористів та екстремістів.
 
Приводом для кримінального переслідування стала публікація під заголовком «Блокада — необхідний перший крок до звільнення Криму». «Автор закликав до проведення стосовно півострова і його жителів ізоляційних заходів, що включають бойові операції», — йшлося в пресрелізі прокуратури Криму.
 
Держобвинувач під час дебатів просив для Семени три роки позбавлення волі умовно та заборону на публічну діяльність протягом цього часу, проте захист наполягав на виправдальному вироку. У свою чергу, журналіст не визнав своєї провини і вважає справу політично мотивованою.
 
Офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби заявив, що вирок Семені, який містить заборону на журналістську роботу, є порушенням свободи висловлювання думок і засобів масової інформації. «Це ще один приклад погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові», — йшлося в комюніке, поширеному Брюсселем.
 
У 2018 році журналіста включили в «список на обмін», а в січні 2020-го суд в анексованому Росії Сімферополі розглянув і задовольнив клопотання Миколи Семени та адвоката Олександра Попкова про дострокове припинення випробувального терміну та зняття судимості з останнього.