Зруйнована тиша: противник випустив з початку року по наших позиціях понад 1 тисячу 350 боєприпасів

21.02.2020
Із початку року противник 137 разів відкривав вогонь по позиціях українського війська із забороненого Мінськими домовленостями озброєння, витративши при цьому понад 1 тис. 350 боєприпасів. Про це повідомила українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.
 
За минулі дві доби збройні формування Російської Федерації та їхні посiпаки 33 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 152 мм та 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, з озброєння танкiв, а також з озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Зафіксовано активність снайперської пари.
 
Нагадаємо, поблизу населеного пункту Оріхове ворог здійснив спробу штурму наших спостережних постів. У результаті бойового зіткнення українські захисники черговими вогневими засобами подавили ворожий вогонь та зупинили диверсійно-розвідувальну групу противника. За словами міністра оборони Андрія Загороднюка, наші сили залишили спостережний пункт «Баня». А  начальник Генерального штабу Руслан Хомчак наголосив, що позиції українських захисників не втрачені.
 
Після більше ніж пятигодинного бою противник запросив режим тиші. 
 
У цьому бою загинув гранатометник 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців 22-річний Максим Хитайлов. Його тіло має бути передано нашій стороні 20 лютого. Чотири захисники отримали поранення та ще двоє — бойове ураження. 19 лютого внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.
 
За даними розвідки, у результаті бойового зіткнення зі сторони противника 4 особи було знищено та ще 6 отримали важкі поранення.
 
За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування російсько-окупаційних військ відпрацьовує механізм залучення сил і засобів «казачих формувань» iз території Російської Федерації.
 
Зокрема, за рахунок російських козачків планується формування мобілізаційного резерву угруповання російсько-окупаційних військ на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях.
 
Наразі окупанти на власних позиціях обладнують нові окопи для розміщення важкого артилерійського озброєння та завозять додаткові запаси зброї та боєприпасів.
 
Тим часом військовослужбовці одного з підрозділів Національної гвардії в ОТУ «Північ» виявили та затримали підозрілу особу, яка намагалася перетнути блокпост поблизу Городища на Луганщині.
 
У пошуковій базі ситуаційного центру громадянин 1958 року народження значився як особа причетна до незаконних збройних формувань та яка підлягає затриманню.