Справа Катерини Гандзюк: адвокати Мангера намагались зустрітись із затриманим в Болгарії Левіним

18.02.2020
У резонансній справі щодо замаху на Катерину Гандзюк, яка була громадською активісткою у сфері доступу до публічної інформації, до цих пір не поставлено крапку, а з плином часу відкриваються все нові й нові деталі. 
 
Адвокати голови Херсонської облради Владислава Мангера — Дмитро Ільченко та Андрій Мурашкін — намагалися потрапити 16 лютого у в’язницю в Болгарії у місті Бургас до одного з підозрюваних в організації замаху на Катерину Гандзюк — Олексія Москаленка (Левіна), якого болгарські правоохоронці затримали 24 січня, а 27 січня суд у Бургасі відправив його під варту на 40 днів. Про це пише видання «Дзеркало тижня». Проте спроба українських юристів виявилася марною — у побаченні з Левіним адвокатам Мангера влада Болгарії категорично відмовила.
 
Як вважають експерти, причиною цих наполегливих намагань адвокатів є те, що клієнт Ільченка і Мурашкіна може бути стурбований можливими свiдченнями Левіна по справі Гандзюк і прагне з’ясувати, наскільки ж той готовий співпрацювати зі слідством.
 
Щоправда, один з адвокатів негайно відреагував на звинувачення. Дмитро Ільченко на своїй сторінці у «Фейсбуцi» повідомив, що 17 лютого відправить у «Дзеркало тижня» запит із вимогою спростувати недостовірну інформацію. «Я так зрозумів, що у Трепака агонія. Вони вже зрозуміли, що це не Мангер, що після затримання Левіна їм треба передавати справу до суду і визнавати Мангера невинним. І тепер уже готуються виправдовуватися: «це адвокати Мангера нам усе зіпсували», — написав Ільченко у соцмережі.
 
Нагадаємо, що 31 липня 2018 року в Херсоні біля під’їзду невідомий чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту, після чого вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками. Незважаючи на інтенсивне лікування та численні операції, померла в лікарні через три місяці.
 
Після слідчих дій поліція затримала п’ятьох підозрюваних у нападі на Гандзюк: В’ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, Сергія Торбіна та Микиту Грабчука. У червні 2019 року, після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс їм вироки.
 
Проте громадські активісти наполягають на тому, що до вбивства Гандзюк причетні також херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук. Крім того, правоохоронці на початку 2019 року оголосили підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк ще й Олексію Левіну, щоправда, вже у квітні того ж року Генпрокуратура змінила статтю. За офіційною версією слідства, саме він та голова Херсонської облради Владислав Мангер організували замовлення завдати тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, що спричинило її смерть.