У Китаї відбувся різкий стрибок у кількості заражених коронавірусом

14.02.2020
У Китаї відбувся різкий стрибок у кількості заражених коронавірусом

Після оптимістичних прогнозів щодо успішного подолання загрози пандемії риторика міжнародних епідеміологів змінилася на протилежну.

 
У Женеві форум Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) повністю присвятили поширенню коронавірусу. На цьому міжнародному форумі, який відбувся 11 та 12 лютого, небезпечному вірусу присвоєна офіційна назва Covid-19.
 
Виконавчий директор ВООЗ Сумія Швамінатан оголосила, що противірусні вакцини почнуть тестуватися на людях через три-чотири місяці. ВООЗ повідомляє, що вчені працюють зараз над чотирма різними вакцинами.
 
Тим часом кількість заражень вірусом, замість попередніх прогнозів про стабілізацію, зробила різкий скачок лише впродовж однієї доби. У четвер кількість інфікованих коронавірусом COVID-19 зросла майже на 15 тисяч. Це відобразилося на глобальній карті моніторингу поширення захворювання, яку веде Центр системних досліджень Університету Джона Хопкінса. Можливо, таке різке збільшення кількості заражених викликане застосуванням нового методу діагностики, зазначає Бі-Бі-Сі.
 
Ще у середу вдень ВООЗ повідомляла, що поширення коронавірусу COVID-19 сповільнилося: з 10 по 11 лютого китайська влада повідомила лише про дві тисячі нових випадків. Але у ніч на 13 лютого все змінилося: кількість хворих різко підскочила.
 
Повідомляють вже про понад 60 тисяч заражених станом на ранок четверга. А конкретніше — про 14 840 нових заражених тільки за минулу добу. Переважна більшість їх зафіксована у китайській провінції Хубей, що є епіцентром поширення вірусу. За офіційними даними, станом на 13 лютого кількість заражених у Хубей становила 48,2 тисячі людей. При цьому 3 441 особа вже залишила медичні заклади, бо видужали. Померли, за останніми даними, 1 310 осіб, з них 242 — за останню добу. 
 
Тим часом коронавірус з’являється у нових містах по всьому світу. У середу його вперше зафіксували в Лондоні. Вірус виявили у жінки, яка прилетіла з Китаю кілька днів тому. Це вже дев’ятий випадок цієї хвороби у Великій Британії. Коронавірус змінює плани навіть тих, хто не заразився. У Барселоні, наприклад, відмінили проведення престижної міжнародної виставки досягнень мобільної індустрії Mobile World Congress (MWC), яка мала відбутися з 24 по 27 лютого. Це сталося після того, як понад 20 провідних світових компаній відмовились від участі в ній з огляду на страх перед вірусом. 
 
Генеральный директор ВООЗ Тедрос Гебреісус ще у середу попереджав, що прогнозувати кінець епідемії зарано. Він сказав, що подальше поширення епідемії коронавірусу може піти в будь-якому напрямку. У світовій пресі з’являються вже зовсім апокаліптичні прогнози подальшого розвитку ситуації.
 
Професор Габріел Ленг з Гонконгівського університету у розмові з британською газетою «Гардіан» прогнозує, що епідемія коронавірусу COVID-19 може охопити навіть дві третини світової популяції, якщо не вжити найжорсткіших запобіжних засобів. А він є одним iз найавторитетніших світових епідеміологів, відіграв значну роль у подоланні епідемії SARS (тяжкого гострого респіраторного синдрому) в 2002-2003 роках. 
 
Ситуація на круїзному лайнері Diamond Princess, який стоїть у порту японського міста Йокогама і на якому перебувають 25 громадян України, тим часом і далі погіршується: зафіксовано вже 44 нові випадки зараження за добу. Тепер заражених на борту судна вже 218. Японська влада дозволила евакуювати з борта лайнера літніх осіб до закінчення карантинного терміну, який спливає 19 лютого. 
 
Українська влада кількаразово анонсувала вивезення українських громадян iз провінції Хубей та міста Ухань — спочатку минулого тижня, потім 11 лютого. Але жодного разу обіцянку не виконала. Тепер уже обіцяють вивезти людей наступного тижня. Принаймні так заявили в авіакомпанії SkyUp, яка організує рейс. Але точної дати досі не назвали. Відчувається, що влада боїться проблеми, яку не в стані контролювати.