В Україну прибуває літак з українцями з охопленої коронавірусом провінції Хубей

12.02.2020

Кількість померлих унаслідок зараження коронавірусом 2019-nCoV у Китаї зросла за людей добу на 108 осіб і подолала трагічну планку в одну тисячу, сягнувши 1 тис. 16 моделей, повідомив державний комітет з охорони здоров’я КНР у вівторок, 11 лютого.

 

Переважна кількість нових летальних випадків (103) припадає на провінцію Хубей, де розташоване місто Ухань — епіцентр поширення коронавірусу. Одинадцятимільйонне місто вже кілька тижнів живе у режимі суворої ізоляції.

Звільнення постфактум

Після того, як кількість загиблих від коронавірусу перевищила тисячу людей, Китай відсторонив кількох високопоставлених чиновників. Причиною відставок називають несвоєчасну реакцію посадовців на ситуацію.
 
Партійний секретар комісії з питань охорони здоров’я провінції Хубей і голова комісії були серед тих, хто втратив свої місця. Заступника директора місцевого Червоного Хреста також звільнили через невиконання службових обов’язків, повідомляє Бі-Бі-Сі. За даними державних ЗМІ, під час спалаху в Хубей та інших провінціях провели сотні звільнень та розслідувань.
 
Але відсторонення не завжди означає, що людину остаточно звільнять. Це також може означати пониження за рангом. Окрім відсторонення від посади, чиновників може покарати Компартія.
 
Смерть лікаря, який попереджав про новий вірус і заклики якого влада намагалася придушити, викликала вибух гніву у Китаї. Пекін направив представників свого найвищого антикорупційного агентства до провінції Хубей для розслідування ситуації довкола доктора Лі. Лідер Китаю Сі Цзіньпін у понеділок зустрівся з лікарями у Пекіні. Після початку епідемії він рідко з’являється на публіці

Китай виправдовується

Загалом у різних провінціях Китаю виявлено випадки зараження у 42 тис. 638 осіб. Смертність від нього оцінюють на рівні 3%. За минулу добу цей показник зріс ще на 2 тис. 478 випадків, з них 2 тис. 97 у Хубеї. Хворіють зараз 37 тисяч 626 осіб, 7 тис. 333 з них перебувають у важкому стані. Виписано з лікарень майже чотири тисячі осіб. Окрім КНР, випадки зараження коронавірусом виявлено ще в 24 країнах світу. Одна людина померла в Гонконгу, ще одна — на Філіппінах.
 
Посол Китайської Народної Республіки в Польщі Лю Ґуан’юань запевнив, що його країна  робить усе можливе для боротьби з коронавірусом. За даними Пекіну, наразі на це виділено 10 мільярдів доларів. На пресконференції у Варшаві Лю Ґуан’юань заявив, що коронавірусна епідемія в Китаї повинна досягти свого піку від середини до кінця лютого, і це має стати поворотним моментом у боротьбі з поширенням вірусу. За словами дипломата, з епідемією змагається незліченне число китайців. Посол запевнив, що багато мільйонів людей у його країні намагається не виходити з дому або проходить карантин. Звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікований 9 лютого, вказує, що за межами Китаю підтверджено 307 випадків пневмонії, спричиненої коронавірусом нового типу, а це менше, ніж один відсоток усіх випадків захворювання, отже, поки що не можна говорити про пандемію.
 
Це результат суворих обмежувальних дій Китаю, вжитих у боротьбі з вірусом. Дипломат наголосив, що влада його країни вжила рішучих та швидких заходів у боротьбі із загрозою коронавірусу.
 
Тим часом у Женеві 11 лютого розпочався дводенний глобальний форум Всесвітньої організації охорони здоров’я, який має на меті виробити заходи боротьби з новим коронавірусом, зокрема скоординувати міжнародні зусилля у сфері розробки методів лікування та вакцин. У заході візьмуть участь близько 400 експертів iз різних країн світу, повідомляє «Німецька хвиля». 

Ентузіазм дилетантів

Учора, 11 лютого, мав відбутися авіарейс «Київ—Ухань—Київ», яким евакуюють українців з китайської провінції Хубей, що стала епіцентром поширення коронавірусу. Про це повідомило МЗС України. «У зв’язку зі стрімким поширенням територією провінції Хубей небезпечного коронавірусу (2019-nCoV) урядом України прийняте рішення про евакуацію наших громадян зі згаданої провінції, в якій запроваджено карантин, в Україну», — йдеться у повідомленні МЗС. За даними влади, прилетять від 120 до 200 українців, однак цифра може бути й суттєво меншою. 
На жаль, сьогодні будь-яка справа, за яку з ентузіазмом беруться дилетанти з «зеленої» команди, насторожує. А їхнє експериментування з епідемією коронавірусу викликає вже навіть не побоювання, а страх. Усі, хто прилетить, мають провести два тижні на карантині. Із Зе-команди вже пролунали голоси, що на карантин варто садити лише тих, хто сам цього побажає. І це не межа безвідповідальності людей, які вхопилися за владні важелі. 
 
Де саме перебуватимуть прибулі з епіцентру зараження, наразі не повідомляють, однак уже відомо, що це буде не лікарня, а санаторій у Київській області. Варто зазначити, що в цивілізованих країнах прибулих з Уханю розміщують в ізольованих спеціалізованих шпиталях. Вивезених iз провінції Хубей росіян та іноземців, щоправда, також розмістили в санаторії поблизу Тюмені. Але попередньо організували там карантинну зону, де вони перебувають під наглядом фахівців, сам санаторій обнесли колючим дротом, а його периметр охороняється військовослужбовцями з автоматами.

Недомовки і недоробки 

Враховуючи безвідповідальність та непрофесійність діючої «зеленої» влади, є сумніви, що у нас будуть застосовані подібні попереджувальні заходи для уникнення контактів з карантинним середовищем. У МОЗ розповіли українській секції Бі-Бі-Сі, що є два варіанти, куди розмістять людей з Уханю, але інформацію про ці місця не розголошують. На запитання, чи будуть евакуйованих охороняти, там не відповіли, проте зазначили, що під час карантину люди будуть у спеціальних закритих боксованих палатах. Виконувач обов’язків гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Ігор Кузін попередив: куди саме доправлять на карантин українців iз Китаю, ще узгоджують. Однак уточнив, що це будуть не лікарні: «Є дві локації, це заклади санаторно-курортного типу. Ігор Кузін також зазначив, що є і третій варіант локації, який запропонувало Міністерство оборони України. Всі можливі локації — у Київській області. Евакуйовані перебуватимуть під спостереженням до двох тижнів. Транспорт, яким доставлять евакуйованих, продезінфікують, а в літаку замінять фільтри для повітря. За словами Кузіна, за кілька годин цей транспорт будуть безпечно використовувати для інших перевезень. Ось що буває, коли жадоба заробітку затьмарює розум і здоровий глузд. 
 
Як можна зрозуміти, йдеться про повернення до України лише тих українців, які перебувають у провінції Хубей. Досі не зрозуміло, як влада чинитиме з тими 25 українцями, які є членами екіпажу поставленого на карантин у порту японського міста Йокогама круїзного лайнеру Diamond Princess. Станом на вівторок, 11 лютого, на борту лайнера заражених короновірусом було вже 130 осіб, серед них і двоє українців.