Блюзнірство нормандського формату: Кремль зажадав знову обмінятися послами

12.02.2020
Миру на Донбасі немає, а «нормандський формат» не виправдав себе. Таку заяву зробив посол Латвії Юріс Пойкаанс в інтерв’ю виданню «Главком».
 
Він розчарований підсумками зустрічі в Парижі, адже очікуваного обміну «усіх на всіх» так і не відбулося, а на Сході продовжують стріляти : «Були певні сподівання на Нормандський формат. Але сьогодні ми бачимо, що миру немає» — зазначив дипломат. 
 
Тим часом глава російського МЗС Сергій Лавров в інтерв’ю «Російській газеті» заявив: Москва готова відправити свого посла в Україну знову. Нагадаємо, після нападу російського війська у 2014 році Київ відкликав свого представника з РФ. Лавров цинічно заявив, що відкликання послів обох держав відбулося через рішення української сторони і запропонував продовжити дипломатичні зв’язки, як наче ніякої анексії й агресії з боку Росії й не було: «Зараз хтось там згадував про ймовірність рішення Зеленського повернути послів. Ми будемо не проти. Наші країни навіть у нинішніх умовах сильно взаємопов’язані в економіці, в галузі транспорту, в гуманітарних справах, у сімейних зв’язках. І, звичайно, нерозумно постійно зводити якісь бар’єри». У вітчизняному МЗС поки що відповіли, що не планують призначати посла в Росії найближчим часом. 
 
Тим часом у Кремлі вирішили збільшувати кількість росіян не народжуваністю, а бюрократією: планують спростити процедуру отримання російських паспортів. Згідно зі змінами до закону «Про громадянство Російської Федерації», які готують до розгляду в Держдумі, отримати російський паспорт можна буде, не відмовляючись від уже наявного іншого громадянства. У такий спосіб там розраховують приплюсувати собі від 5 млн до 10 млн нових громадян. За словами начальника головного управління МВС Росії з питань міграції Валентини Казакової, в основному планується спростити процедури набуття громадянства для жителів Молдови, Казахстану, України і Білорусі, бо «кількість жителів цих держав, які бажають отримати російське громадянство, стає дедалі більшим». Таким чином продовжується переможна для росіян гібридна війна, яку своїми хаотичними діями стимулює і «зелена» украінська влада. 
 
Кабмін зненацька вирішив розділити Міністерство ветеранів і окупованих територій. Прем’єр Олексій Гончарук оголосив, що посаду міністра окупованих територій запропоновано колишньому заступнику Віталія Кличка, а зараз представнику України в тристоронній контактній групі у Мінську Олексію Резнікову.
 
А президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з італійським прем’єром Джузеппе Конте поговорив тим часом про закриття офісів так званих «Л/ДНР» і повернення до України нацгвардійця Віталія Марківа. Перед цим The New York Times написала, що італійський суд використовував фейкові матеріали російських ЗМІ у справі українського військового, якого засудили до 24 років позбавлення волі, звинувативши у вбивстві італійського фотокореспондента на Донбасі.