Експерт зі здорового харчування Дарія Іллющенко: Нам як країні необхідна пропаганда здорового харчування

11.02.2020
Експерт зі здорового харчування Дарія Іллющенко: Нам як країні необхідна пропаганда здорового харчування

Дарія Іллющенко, експерт зі здорового харчування.

Кожна п’ята людина у світі помирає через неправильне харчування. Щороку нездорова їжа забирає понад 11 мільйонів життів.
 
 
Україна серед європейських країн має найвищий рівень смертності саме через споживання неякісних продуктів.
 
 
За результатами дослідження Єнського університету імені Фрідріха Шиллера, наша держава зайняла перше місце серед 51 країни в рейтингу смертей, викликаних споживанням шкідливої їжі.
 
Чому серед усіх пострадянських та європейських країн саме Україна харчується найгірше? Чи впливають на це лише економічні показники та невисокі заробітні плати та чи можна дешево і водночас якісно харчуватися?
 
«УМ» зустрілася з експертом iз правильного харчування Дарією Іллющенко та обговорила найважливіші питання в раціоні українців. 
 
Із Дашею ми зустрічаємося на її робочому місці — у спортзалі. Її тут можна зустріти майже  щодня. Зараз вона фітнес-тренер та експерт зі здорового харчування. Проте ще кілька років тому дівчина працювала менеджером iз підбору персоналу і навіть подумати не могла, що зміна харчових звичок приведе її у нову професію. Зараз Дарія проводить марафони і вчить людей з розумом споживати їжу. 
 
 
 
 
— Дашо, як особисто ви прийшли до того, що змінили своє ставлення до їжі і почали правильно харчуватися, займатися спортом? 
 
— Рішення змінити раціон було не моє. Тоді ще мій хлопець, а вже зараз чоловік, почав займатися спортом. Зрозуміло, що коли Сашко почав ходити до зали, їсти здорову їжу, то  з часом почали надходити і мені натяки «давай, спробуєш», «бачиш, я можу і ти зможеш». Буду чесною, спершу це був виклик, а вже згодом почало переростати у щось більше.
 
— Досить часто на початкових етапах зміни раціону, початку тренувань, люди не відразу бачать результат і «зриваються». Що після мотивації має стати другим кроком? 
 
— Мені відразу вдалося трохи скинути вагу. Коли почали з’являтись перші результати — я почала давати собі більше свободи і трішки щось під’їдати. Я побачила, «о, процес запустила, отже, далі і так буду худнути». Але з часом почала розуміти — це так не працює і що для довготривалого результату треба змінювати спосіб життя. Адже все, що скинув, із кожною цукеркою потім знову повертається. Найстрашніше, що, особливо в перший час, зриви траплялися дуже часто. 
 
— У чому це проявлялося? 
 
 — Я багато їла і ховалась, їла як не в себе. Їла вночі, коли ніхто не бачив, їла в туалеті, потім ховала всюди обгортки від цукерок, щоб не дізнались — за диван, у 
бюстгалтер, під кришку бачка. Відпрацьовувала в залі, а потім зривалась знову, їла і плакала. І так було по колу. 
 
 
— Тобто це були ще й психологічні зриви? Що допомогло спинитися і дійти до результату, який ви зараз маєте?
 
— Першим поштовхом до змін має бути або ж людина, яка вас підштовхне до цього, або ж ваша власна мотивація. Тут два виходи: зрозуміти, навіщо ти це робиш. Коли я почала собі ставити це запитання, я зрозуміла — що користь для мене не лише у красивій фігурі. Я чесно собі відповіла — я хочу бути здоровою. В усьому цьому процесі головне — розуміти і чути себе. Я запитала себе, до чого приведуть мене ці зриви? Це такий собі свідомий діалог із собою. І я чесно дала відповідь: результату не буде, якщо я сама себе не буду дисциплінувати. Ну і друге, я зрозуміла, що хоч процес схуднення і запустився, це не означає, що я знову можу все їсти. 
 
— Дашо, як ви прийшли до того, що маєте зараз: правильну систему харчування, мінус 20 кілограмів і нову професію? 
 
  — Буду чесною, у мене не було мегаісторії успіху. Я  рухалася зигзагом — з однієї сторони в іншу, все змінилося, коли прийшло розуміння, що якщо я з’їм щось — то не просто погладшаю, а завдам собі шкоди. Шкоди своєму здоров’ю, i миттєва насолода не варта мого дискомфорту згодом. 
 
— Будемо чесні, на словах усе це здається просто, але якщо людина зараз, читаючи цей матеріал, мріє про булочку з корицею і какао, то їй важко себе переконати, що цього не варто їсти. З чого радите починати? 
 
— Як би це банально не звучало, але почати цікавитись власним здоров’ям. Зараз настільки багато літератури, сайтів, на яких ви можете знайти потрібну інформацію, що при бажанні  можна почати цей процес самостійно. Я скажу зараз непопулярну річ, але я проти дієт. Я не раджу з них починати процес схуднення і роботи над собою.
 
Якщо ваш мозок звик до іншого харчування, примусом і різкими наказами ви зможете отримати лише короткострокову перспективу. Тут важливо знайти мотивацію або ж людину, яка буде прикладом, яка не тільки вчить, а й живе за тими правилами, якими вас надихатиме. Її можна знайти у тренажерному залі, про неї можна дізнатися серед знайомих, у книзі — будь-де. Головне — ваше зацікавлення в цьому.
 
 
 
 
— Що таке на сьогодні правильне харчування та здорова їжа? Адже є багато розмов, дискусій стосовно цього. 
 
  — Правильне харчування — це жива їжа. Це сезонні продукти, які можна придбати на ринку. Тому я завжди повторюю: прийшовши у магазин або ж на базар, обирайте продукти, які мають найменший ступінь обробки. Я завжди раджу їсти більше овочів та фруктів. Білків, вуглеводів та жирів в організмі має бути пропорційно. Але варто пам’ятати, що лише здорової їжі недостатньо. Варто змінювати, перш за все, своє мислення щодо їжі. Не забороняти, а питати себе: «яка користь iз того, що я з’їм?». А ще раджу спілкуватися з тими, хто вас підтримує і розділяє ваші зміни. Адже навряд чи затяті відвідувачі «Макдональдза» робитимуть для вас здорове харчування серйозним викликом. От мені в цьому дуже пощастило, бо мій чоловік повністю підтримує мій спосіб життя. 
 
 
— Дослідження вказують на те, що Україна займає перше місце серед європейських країн за рівнем смертності через неправильне харчування. Як вважаєте, які причини цього?
 
 — Аналізуючи середній споживчий кошик, не можна сказати, що українці все забивають цукром, бо бідні. Адже основний аргумент, який я зазвичай чую: «що ж робити, коли в нас зарплати маленькі, тож і купуємо дешеві товари». Навіть за моїми спостереженнями, середній кошик виглядає доволі повним, просто наповнений він не здоровими продуктами. Дуже неправильно думати, що головне — за день набрати 1500-2000 ккал, і неважливо, чим — це має глобальне значення. І тут я запевняю: можна харчуватися якісно і не дуже дорого. Важливо їсти каші, яйця, рибу, овочі, фрукти.
 
Усе це в раціоні українців є, але вони полюбляють це заправити майонезами і кетчупами, які дуже шкодять здоров’ю. Я ще певна, що на нашому етапі, для наших людей має бути пропаганда здорового харчування. Необхідно говорити й пояснювати, а люди мають бути готові слухати й змінюватися. Треба бути дуже сумлінним, для цього треба  працювати над собою: навчитися готувати нові страви, приділити увагу обиранню продуктів для свого раціону, ходити в спортзал — одне без іншого не діє. 
 
Дарія із чоловіком Олександром.
 
— Дашо, ви організовуєте онлайн-марафони зі здорового харчування, прописуючи, що варто їсти, а від чого радите відмовитися. Чи вдається людям таки змінити не лише на період марафону свої звички, а й надалі?
 
— Я організовую такі онлайн-заходи з метою саме пропагувати здорове харчування. Допомогти зрозуміти, що за звичкою приходить усвідомлення і відповіді на питання «чому я це їм?». На власному прикладі я знаю, що не всі 10 учасників марафону зміняться, але дві людини таки перестануть їсти фастфуд і солодке на ніч. 
 
—  На що важливо зважати під час купівлі продуктів? 
 
— Ніколи не раджу йти в магазин голодним. Обов’язково звертайте увагу на склад продуктів на упаковці. Якщо не розумієте, що в складі продукту,— прогугліть, почитайте, не купуйте шкідливе.  Читати — це обов’язково, а не кидати необдумано до кошика. А ще дуже важливо пам’ятати, що ти на кухні хазяйка, ти можеш змінити не тільки свій раціон, а й харчування своєї сім’ї. Я не прибічниця крайнощів. Якщо хочеться солодкого, його можна з’їсти, але варто пам’ятати міру та дивитися обов’язково на склад продукту. Хочеться морозива — з’їжте, але воно обов’язково має бути зі справжнього молока.