Призначено винними: фігурантів «справи Шеремета» суд залишив за ґратами попри відсутність доказів

07.02.2020
Призначено винними: фігурантів «справи Шеремета» суд залишив за ґратами попри відсутність доказів

Не маючи жодних доказів провини підозрюваних, окрім пафосних заяв перших осіб держави, суд знову продовжив ув’язнення лікарки-волонтерки Юлії Кузьменко — до 3 квітня.

Справа журналіста Павла Шеремета, який загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху машини в центрі столиці, далека вiд фінального завершення.
 
 
Бо хоча навіть підозрюваних уже пафосно оголосили й позбавили волі, доказів провини затриманих добровольців і волонтерів у правоохоронних органів явно недостатньо й розслідування «валиться» на очах.
 
 
У понеділок сумновідомий Печерський суд розглядав справу Юлії Кузьменко. І після чотиригодинного «маринування» людей, що прийшли підтримати дитячого хірурга, наплювавши на відсутність доказів i наявність алібі, знов кинув жінку за ґрати.
 
Очевидно, лише тому, що так хоче президент Володимир Зеленський, який достроково призначив ветеранів i волонтерів убивцями на знаменитій зеленсько-аваковській пресконференції декілька тижнів тому. Тоді високопосадовці ще до суду бездоказово назвали затриманих убивцями Шеремета.
 
Суддя Ірина Григоренко, не клiпнувши оком, оголосила своє рішення: у задоволенні клопотання адвокатів відмовити. Щоправда, потім несподівано призначили розгляд клопотань щодо продовження запобіжних заходів для обвинуваченої. Але через те, що адвокатів пізно повідомили, розгляд справи Юлії Кузьменко перенесли на 10-ту ранку 4 лютого.
 
Утiм нове слухання нічого не змінило: вже інший суддя, Віталій Писанець, задовольнив клопотання прокурора Сергія Зузака та залишив Кузьменко під вартою аж до 3 квітня. Адвокати Кузьменко заявили, що подаватимуть апеляцію — рішення судді може бути оскаржено впродовж п’яти днів.
 
Додамо, що 3 лютого в терміновому порядку призначили на пізній вечір розгляди справ двох інших фігурантів, Андрія Антоненка та Яни Дугарь, проте їх також перенесли. Як повідомив адвокат Микола Оріхівський: «Суддя Писанець продовжив іще на два місяці запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту Яні Дугарь». А ось Андрію Антоненку пощастило менше: Печерський райсуд залишив його за ґратами до 4 квітня. Суддя задовольнив клопотання прокурора і відмовив усім, хто хотів узяти Антоненка на поруки. 
 
Нагадаємо, 12 грудня поліція затримала трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Це військова медсестра Яна Дугарь, волонтерка Юлія Кузьменко, ветеран АТО Андрій Антоненко.
 
Крім них, за версією слідства, до вбивства причетне подружжя ветеранів — Владислав та Інна Грищенки. Мотивом підозрюваних слідчі вважають спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні.
 
13 грудня суд відправив під цілодобовий домашній арешт Дугарь, а волонтерку Кузьменко взято під варту до 8 лютого 2020 року, так само, як і сержанта ССО Андрія Антоненка. Пізніше Печерський суд переглянув запобіжний захід Яні Дугарь і змінив її з цілодобового домашнього арешту на нічний.
 
Найпарадоксальніше у цій справі те, що навіть генпрокурор Руслан Рябошапка визнає: достатніх доказів причетності вищеназваних фігурантів справи до вбивства журналіста немає! Тож як довго триватиме цей суддівський фарс у неправовому полі — передбачити важко.