Іран припинив співпрацю з Україною

05.02.2020
Від співпраці з Україною в розслідуванні загибелі пасажирського літака авіакомпанії МАУ Іран відмовився після того, як програма «ТСН. Тиждень» на телеканалі «1+1» оприлюднила запис розмови між диспетчером аеропорту Тегерана і другим пілотом літака іранської компанії Aseman Airlines зранку 8 січня.
 
 
Саме цього дня Іран збив літак «Міжнародних авіаліній України», який прямував до Києва. На записах пілот розповідає, що бачить у небі світло від ракети, а потім вибух.
 
В Ірані засудили публікацію записів і заявили, що це була частина конфіденційного звіту. Посадовець Організації цивільної авіації Ірану та глава іранської слідчої групи Хасан Резаїфар сказав, що «ця дія українців змушує нас більше не ділитися з ними свідченнями».
 
«Ми більше не надаватимемо жодних документів українцям», — заявив Резаїфар іранському інформаційному агентству Mehr.
 
Говорячи про записи, президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю «ТСН» заявив: «Іранська сторона знала від самого початку, що наш літак збила ракета, це їм було відомо вже на момент збиття».
 
Щоправда, ця заява Зеленського суперечить його словам одразу після катастрофи, коли він закликав не поспішати з висновками і зачекати на результати розслідування. Зеленський останнім із зацікавлених світових лідерів (вже після заяв глав урядів Канади, Великої Британії та США) став на позицію, що літак збили іранці. 
 
Експерт із міжнародного повітряного права Андрій Козлов у коментарі «Радіо «Свобода» заявив, що «з формального боку» публікація записів ні на що не має вплинути.
 
«Є констатація певного порушення з боку України. Вона є, тому що витік на «Плюси» (телеканал «1+1». — Ред.) міг відбутися винятково з нашого боку. Це очевидно. Це не позбавляє українську сторону права брати участь у розслідуванні, зокрема мати доступ до всіх матеріалів розслідування, але під контролем уповноваженого або головного розслідувача», — вважає Козлов.
 
За його словами, заявивши про відмову передавати Україні матеріали, Іран «зробив дуже ображені очі».
 
«Це грубе порушення, про яке чомусь говориться відкрито і радісно. Якщо так дійсно відбудеться, це буде друге грубе порушення Ірану. Перше взагалі було жахливим: неубезпечення місця падіння літака, неубезпечення перебування його решток у тому стані, в якому вони перебували. Незбереження слідів на поверхні. І взагалі намагання, вочевидь, приховати певні моменти, що не вдалося», — зазначив Козлов. Він не виключає, що в майбутньому на Іран можуть накласти санкції, хоча це «не таке швидке й легке рішення».
 
Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов у коментарі «Радіо «Свобода» наполягає: «Жодна державна інституція України нікому не передавала жодних закритих даних стосовно цього інциденту. Де журналісти беруть інформацію — треба в них питати».
 
Він наголосив, що Україна й Іран співпрацюють у межах розслідування під егідою Міжнародної цивільної авіаційної організації (International Civil Aviation Organization, ICAO).
 
Україна очікує від іранської сторони дотримання всіх міжнародних вимог статті 26 Чиказької конвенції у розслідуванні авіакатастрофи літака Boeing-737-800, заявили в Раді національної безпеки і оборони України. Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що комісія продовжує роботу в Ірані, її експерти перебувають на постійному зв’язку з Києвом.