Нідерланди висунули звинувачення фігурантам справи про збиття МН17

05.02.2020
Нідерланди висунули звинувачення фігурантам справи про збиття МН17

Перші обвинувачені радісно хизувалися в соціальних мережах власним злочином, а перед судом звично прикидаються «іхтамнєтами».

Прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом підозрюваним у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у небі над Донбасом в липні 2014 року.
 
Як повідомляє «Укрінформ» iз посиланням на речницю міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) Брехтьє ван де Мосдейк, прізвища підозрюваних назвала Спільна слідча група зі встановлення причин катастрофи «Боїнга».
 
«Прокуратура Нідерландів вважає дуже важливим, щоб під час судового процесу всім сторонам було приділено достатньо уваги, тому сподіваємось, що всі підозрювані або, можливо, їхні адвокати будуть присутні», — зазначила вона.
 
Судовий процес над чотирма підозрюваними в причетності до збиття рейсу MH17 розпочнеться 9 березня, повідомляє «Радіо «Свобода». На лаві підсудних мають опинитися колишній «міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркiн (Стрєлков), генерал-майор Сергій Дубинський (на прізвисько «Хмурий»), полковник Олег Пулатов (позивнi «Халіф» та «Гюрза»), а також громадянин України Леонід Харченко («Крот»). Припускається, що підозрювані не приїдуть на судові засідання.
 
Раніше прізвища підозрюваних назвала Спільна слідча група зі встановлення причин катастрофи «Боїнга». За даними JIT, оприлюдненими в червні 2019 року, обвинувачений Сергій Дубинський відповідав, iмовірно, за перевезення ракетно-зенітного комплексу «Бук», iз якого був збитий літак. Дубинський, як повідомляє російська «Новая газета», був главою військової розвідки так званої «ДНР».
 
Обвинувачений Олег Пулатов «безпосередньо супроводжував «Бук». Окрім того, в момент запуску ракети Пулатов, iмовірно, перебував поруч з установкою. Леонід Харченко, який, за даними «Новой газеты», очолював один iз підрозділів ГРУ, разом iз Пулатовим супроводжував «Бук» в околиці міста Сніжне, звідки був здійснений постріл. 
 
Обвинувачений Ігор Гіркін одразу після катастрофи опублікував у соцмережах повідомлення про знищення силами «ДНР» українського військового літака, назвавши це «черговом птахопадом» (після того, як з’ясувалося, що збили пасажирський літак, повідомлення видалили). В 2018 році американський суд задовольнив позов родичів 25 загиблих у катастрофі до Ігоря Гіркіна і присудив кожному подавачу по 20 млн доларів компенсації. Гіркін заявив, що не збирається виплачувати компенсації. 
 
Наприкінці січня стало відомо, що інтереси одного з чотирьох підозрюваних представлятиме нідерландська юридична фірма SVS. Із двома її адвокатами, в одній команді, працюватиме адвокат iз Москви Олена Кутьїна (колегія «Ковлер і партнери»).
 
В інтерв’ю російській агенції ТАСС вона назвала ім’я свого підзахисного — це Олег Пулатов. Нідерландські адвокати заявили виданню Advocatenblad, що вважають свою участь у процесі дуже важливою для забезпечення верховенства права.
 
Вони повідомили, що матеріали справи налічують 30 тисяч сторінок. За їхніми словами, російський адвокат Кутьїна не має повноважень діяти від імені підозрюваного в Нідерландах, вона лише надає інформацію для його захисту.
 
Advocatenblad зазначає, що адвокатська контора SVS взялася надати юридичну допомогу одному з чотирьох підозрюваних, але що стосується інших, то про них немає даних, чи зверталися вони до нідерландських адвокатів. 
 
Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинуло 298 людей — всі, хто був на борту.
 
При узгодженні з Україною, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування очолили Нідерланди, громадян яких найбільше серед загиблих. У Міжнародну слідчу групу (JIT), яка з’ясовує причини катастрофи MH17, входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії та України.