Бойовики на Донбасі нарощують вогневу активність: гатять із забороненого озброєння

05.02.2020
Минулої доби офіційно зафіксовано 12 випадків порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник нарощує вогневу активність, обстрілюючи наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник обстріляв захисників України неподалік Павлополя з мінометів калібру 82 мм, з гранатометів різних систем та іншої стрілецької зброї.
 
Поруч з Опитним обстріл вівся з протитанкового ракетного комплексу. В районі Авдіївки — зі станкового протитанкового гранатомета та стрілецької зброї; поблизу Пісків — iз ручного протитанкового гранатомета та стрілецької зброї.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» позиції наших захисників були обстріляні поруч iз Новотошківським та Оріховим — iз мiномета калібру 120 мм; у районі Новолуганського — з гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів.
 
Третього лютого внаслідок ворожих обстрілів один український захисник був поранений, ще один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав бойове ураження. 
 
За даними розвідки, втрати російсько-окупаційних військ упродовж січня 2020 року склали: безповоротними — 27 осіб, пораненими та травмованими — 56 осіб. Було виведено з ладу 5 одиниць озброєння та військової техніки — 2 автомобілi «Урал», 2 БПЛА та один міномет.
 
Одного бойовика було затримано під час бойового зіткнення в зоні проведення Операції Об’єднаних сил 27 січня неподалік Красногорівки наприкінці минулого тижня.
 
Йому повідомили про підозру в участі в діяльності терористичної організації (ч.1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування встановило, що він у липні 2014 року після проходження спеціальної бойової підготовки ніс службу на блокпосту терористів на околицях Горлівки.
 
А також брав участь в охороні військової техніки та обстрілах позицій Збройних сил України з установок «Град» та «Гвоздика». Зокрема, в 2015 році він виконував бойові завдання у складі 2-го мотострілкового батальйону, розташованого в місті Єнакієве. Також виконував обов’язки старшого навідника мiномета в складі однiєї з мотострілкових бригад так званого «ДНР» у районі міста Вуглегірськ.
 
Тим часом на окупованій території зафіксовано смерть від грипу. В телеграмканалах з’явилась інформація, що в Донецьку чоловік помер від вірусу грипу А. В лікарню він звернувся, коли почувався вже зовсiм погано. За словами лікарів, за цей час у нього вже розвинулася пневмонія. В реанімації чоловік помер. 
 
Місцеві прогнозують пік епідемії в лютому.