Найсильнішим складом: жіноча збірна з тенісу готується до матчів у Кубку Федерації

04.02.2020
Найсильнішим складом: жіноча збірна з тенісу готується до матчів у Кубку Федерації

Перемога на «Аустреліен оупен»-2020 Софії Кенін із США стала великою несподіванкою у світі жіночого тенісу. (Фото з сайта xsport.ua)

За кілька днів в Естонії жіноча збірна України з тенісу матиме чергову спробу для того, аби підвищити свій статус у щорічних змаганнях Кубка Федерації.
 
 
Новий сезон команда під орудою капітана Михайла Філіми розпочне в Естонії, де 6-7 лютого «синьо-жовті» проведуть поєдинки у Першій групі Євро-Африканської зони зі збірними Болгарії та Хорватії.
 
 
Після чого, у разі успішного прохо­дження цього болгаро-хорватського випробування, збірна України отримає право на стиковий матч iз першою або другою командою паралельної підгрупи за право участі в наступному раунді турніру — «плей-оф» Світової групи.
 
Однією з перших до табору «синьо-жовтих» у Таллінні прибула друга ракетка України Даяна Ястремська, де під наглядом свого персонального наставника вона вже випробувала «хардове» покриття місцевої тенісної арени. Також із нетерпінням Михайло Філіма чекає у столиці Естонії й приму вітчизняного тенісу Еліну Світоліну, котра після перерви знову готова захищати кольори збірної України в Кубку Федерації.
 
Незважаючи на не надто продуктивний свій виступ у Мельбурні, до Таллінна Світоліна прибуде у статусі четвертої ракетки планети. Загалом, участі в третьому раунді Відкритої першості Австралії їй вистачило, аби в оновленому рейтингу WTA мінімально покращити свою попередню позицію.
 
Натомість Ястремська, програвши в другому колі «АО»-2020 експершій ракетці світу Каролін Возняцьки з Данії, в «Мельбурн-парку» не змогла захистити свій минулорічний результат, коли вона дісталася третього кола, відтак у новому табелі про ранги Жіночої тенісної асоціації опустилася з 21-ї на 26-ту позицію.
 
Загалом до талліннської заявки збірної України на матчі Кубка Федерації потрапили п’ять найкращих тенісисток країни: Світоліна, Ястремська, Катерина Козлова (87-ма ракетка WTA), Катерина Завацька (103) та Леся Цуренко (128).
 
Нагадаємо, що кращим здобутком українського тенісу на цьогорічному «Аустреліен оупен» став виступ Еліни Світоліної у третьому колі «одинака», де вона поступилася майбутній фіналістці змагань — титулованій іспанці Гарбіньє Мугурусі. Щоправда, титули переможниці «Ролан Гарросу» та Уїмблдону не допомогли їй тріумфувати в Мельбурні.
 
Цьогорічний австралійський «шолом», здолавши у трьох сетах Мугурусу (4:6, 6:2, 6:2), сенсаційно виграла 21-річна Софія Кенін із США, котрій на попередніх турнірах «Гранд слему» далі чвертьфіналу проходити не вдавалося. Зауважимо, що Софія — донька емігрантів із СРСР, які в 1987 році перебралися за океан.
 
«Я прагнув кращого майбутнього для своїх дітей. У Радянському Союзі все заборонялося. Вони контролювали все, не дозволяли нам дивитися світ. Коли ж ми переїхали до США, було дуже, дуже тяжко. Утім, аби вижити, людина здатна на дивовижні речі», — розповів Олександр Кенін, батько несподіваної тріумфаторки «АО»-2020, котра стала другою після росіянки Марії Шарапової наймолодшою переможницею Відкритої першості Австралії. 
 
Водночас тріумфатором чоловічого «одинака» прогнозовано став зірковий серб Новак Джокович, якому в запеклому фінальному протистоянні з австрійцем Домініком Тімом (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4) вдалося виграти восьмий у кар’єрі австралійський «шолом».
 
Захистивши ж у Мельбурні свій чемпіонський титул, Джокович таким чином потіснив iз першого рядка рейтингу АТР іспанця Рафаеля Надаля. А, вигравши у Мельбурні вісім фіналів iз восьми, Новак оновив свій власний рекорд за кількістю тріумфів на «Аустреліен оупен».