Україні можуть надати право проводити в себе Ігри нескорених у 2024 році

31.01.2020
Війну на сході України пройшли десятки тисяч українських військовослужбовців, i посттравматичний синдром навряд чи кого з них оминув після повернення до мирного життя.
 
Одним із реабілітаційних заходів, які вселяють віру у свої можливості, стали Invictus Games (Ігри нескорених), у яких традиційно беруть участь поранені військовослужбовці та пов’язані з ними ветерани у таких видах спорту, як баскетбол на візках, волейбол сидячи і веслування в залі. 
 
У межах підготовки до Ігор нескорених-2020, які стартують у Гаазі 9 травня, українська делегація також з’ясовувала умови проведення Ігор нескорених у 2024 році в Україні. 
 
«Ми будемо формувати таку заявку, робити презентацію і все можливе для того, щоб подати відповідну заявку і поборотися разом з іншими країнами за проведення Ігор нескорених-2024 саме в Україні. Для нас це дуже важливо, тому що у нас зараз 380 тисяч учасників бойових дій. Для нас важливо залучити максимальну кількість ветеранів до різних реабілітаційних заходів, у тому числі й спортивної реабілітації», — сказав представник Міністерства у справах ветеранів Костянтин Татаркін.
 
Він також наголосив, що Invictus Games — спортивні змагання, які дуже сильно мотивують і можуть стати великим досягненням для багатьох ветеранів, які займаються спортом, попри отримані поранення.
 
Цьогорічні Ігри нескорених проходитимуть у Нідерландах 9-16 травня. Зважаючи на високий рівень організації та популярність Ігор нескорених в Україні, Фундація Ігор нескорених збільшила квоту для української команди — з 15 до 20 осіб.
 
Нагадаємо, що міжнародні спортивні змагання Invictus Games  у паралімпійському стилі були засновані принцом Гаррі й уперше відбулися 2014 року в Олімпійському парку королеви Єлизавети у Лондоні. У вступній промові принц сказав, що ігри «демонструють силу спорту в сприянні відновленню, підтримки реабілітації та показують життя з інвалідністю».
 
Він також повідомив, що їхня довгострокова мета полягає у запевненні, що травмовані солдати не будуть забуті. «Invictus» iз латини означає «непереможний», «незламний» або «нескорений».
 
Ігри нескорених проходили в Британії, США, Канаді та Австралії (у 2016 та 2019 роках змагання не проводили).
 
Україна вперше отримала право взяти участь в Іграх нескорених 2017 року в Торонто як союзник НАТО в миротворчих операціях по всьому світу, а також через АТО на сході України. Разом з Україною вперше в Іграх нескорених 2017 року взяла участь і збірна Румунії. На останніх змаганнях, які проходили в 2018 році в Сіднеї, українська збірна виборола 20 медалей.