Як смачно їсти і повернути форму після свят — поради фахівця

29.01.2020
Як смачно їсти і повернути форму після свят — поради фахівця

«Скульптор тіла» Анна Острікова.

Свята завершилися, але ці слова краще сприймати просто як констатацію факту, а не як щось сумне-несвяткове. Коли руки вмілі — сумувати не доведеться.
 
 
Як, утім, і голодувати, хоч багато хто давав собі обіцянку: після свят — на дієту! Дієта потрібна, якщо призначив лікар.
 
 
А якщо є відчуття, що трохи-таки пересмакували за свята, слід злегка переглянути свій післясвятковий раціон, урізноманітнити його і зробити навіть цікавішим.
 
 
Так вважає Анна Острікова — вишнівчанка, яка сприймає будь-яку страву через призму корисності та краси. 
 
Анна знає, про що говорить, бо бере безпосередню участь у «скульптурі» людського тіла. Вона — масажист-естетист по тілу і обличчю, майстер з лазерної епіляції, обгортання, пресотерапії. «Всією душею люблю свою роботу і дарую красу і молодість дівчатам!» — каже вона.
 
Але лікарка при цьому любить смачно і з користю попоїсти. Погодилася нам розповісти, як це їй вдається і що вона в такому випадку радить своїм пацієнтам. Щодо пацієнтів, то, поки я чекала на розмову з Анною, чула дуже багато слів вдячності на її адресу: мотивувала, урізноманітнила меню, «їм ще більше, ніж раніше, і худну». 

Без «харчових утисків»

Мама двох чарівних донечок Анна Острікова наголошує, що харчування має бути обов’язково повноцінним і здоровим — і для дітей, і для дорослих.
 
Голодувати не варто, а от худнути, якщо ваша вага надмірна, — необхідно, вважає естетист. На допомогу в такому випадку прийдуть овочі, фрукти, м’ясо, риба, крупи, макарони твердих сортів, насіння, горіхи, спеції.
 
Для себе Анна ви­брала таке харчування, яке умовно називає роздільним: і білки, і вуглеводи, і жири обов’язково їмо, але не змішуємо їх, а максимально розділяємо, вживаємо з певним часовим інтервалом. 
 
«Ми всі готуємо, приміром, гречку, — каже Анна. — І котлети: хто рублені, хто парові, хто запікає, а хто й смажить (не пересмажуйте до товстої шкірки!). Але зов­сім необов’язково їсти ці дві окремі страви разом. Можна їсти і гречку, і котлети, але в різні прийоми їжі, тоді це не позначиться на вашій фігурі. Овочі в будь-яких варіаціях можна поєднувати і з гречкою, і з котлетами — буде смачно!». Такий простий   секрет Анниної стрункості.
 
Анна каже, що дотримуватися здорового способу харчування  нескладно, при цьому ніяких «харчових утисків» не передбачається.
 
Продукти вона радить вибирати за таким принципом:
Перевага — овочам: свіжим, запеченим, тушкованим, вареним, комбінованим. Крупам вона радить надавати перевагу цільним, не розварювати їх до консистенції тіста, а на ніч замочити і приварити до того стану, щоб можна було легко жувати. До каш додавайте горіхи, фрукти, сухофрукти, насіння, висівки, гриби, водорості.
 
Білки — обов’язково! Зверніть увагу на бобові, горох, чечевицю — з цими рослинами є де розгулятися фантазії. Ну й нічого нового ви не відкриєте, та все ж незайве інколи і нагадати собі, що залюбки робить Анна: риба, яйця, м’ясо (в основному нежирне),  також вітаються на столі, якщо вони приготовлені правильно. Не шкодуйте при цьому спецій, овочів, зелені. 

Салати — звичка мудрої людини

Їх необхідно готувати, і побільше, радить Анна Острікова. Після свят гарно сприйматимуться салати з сезонних овочів, приправлені соком лимона та олією або сметаною чи йогуртом. 
 
 
«Салати дуже люблю прості: овочі свіжі із зеленню або грецький, або «Цезар», який я трохи підкоригувала під себе», — зізнається Анна.
 
За її рецептом, потрібне листя айсберга (порвати), додати відварене і подрібнене куряче філе, порізані помідори та відварені і порізані перепелині яйця. Заправка: сметана з французькою гірчицею і соєвим соусом та (трошки) часником. 
 
Салат «Щіточка» знають усі жінки, Анна також просто нагадує: нашинкувати капусти з морквою, потерти кисле яблуко, трохи кореня селери, заправити соком лимона і оливковою олією. Якщо хочете — трохи присоліть і додайте улюблених спецій.
 
І запечіть картоплю в мундирах, більше нічого і не знадобиться — ці страви гармонійно поєднуються в чудовий смаковий ансамбль. Чоловікам ще можна шматочок м’яса чи котлету і навіть шкварочок, але і їм не слід забувати: хорошого — в міру!
 
На вихідні можна приготувати ось цей цікавий салатик — гарбузовий із родзинками. Такий усім подобається! 4 столові ложки родзинок помийте і замочіть у сухому білому вині, щоб вони розм’якли (тримати приблизно годину). Пів склянки грецьких горіхів подрібніть (потовчіть скалкою). Два яблука, морквину і шматок гарбуза (300 г) почистіть і потріть на тертці. Все з’єднайте, заправте оливковою олією і скропіть лимонним соком.
 
Не забувайте цієї пори про червоні буряки — справжню комору вітамінів та мікроелементів! А які вони смачні в салатах! Приміром, у буряковому з насінням. Буряк відварити або спекти в духовці (печений буряк набагато корисніший і солодший, ніж зварений).
 
Ретельно його помийте, загорніть у фольгу і запікайте у розігрітій до 200 градусів духовці 1-1,5 години, залежно від розміру. Готовий буряк остудіть, очистіть від шкірки і поріжте кубиками. Родзинки замочіть у теплій воді на 20 хвилин.
 
Потім злийте воду. Яблука очистіть від шкірки і серединок, поріжте кубиками і скропіть лимонним соком, щоб вони не потемніли. Насіння гарбуза трохи обсмажте на сковороді і подрібніть. У салатниці з’єднайте буряк, родзинки, яблука і посипте цукровою пудрою. Заправте сметаною, додайте насіння гарбуза, льону та кунжуту, зверху прикрасьте зеленню і подавайте до столу.

Хумус — більше, ніж паштет!

Хоча як намазка ця страва — чудова! Намастити шматочок чорного хліба хумусом, присипати подрібненою зеленою цибулькою чи петрушкою — і день набере смачних обертів! Хоча хумус смакує і просто з овочами, і як окрема страва. 
 
Готують його з нуту (який можна спокійнісінько замінити квасолею). Готувати нескладно.  На пів кілограма нуту чи квасолі потрібно 3-5 столових ложок кунжутної пасти (тахіни) або меленого кунжуту, 2 зубчики часнику, сік лимона, спеції (паприка солодка, кумин чи зіра, коріандр, чорний перець і сіль), петрушка, 7 столових ложок оливкової олії. Промийте нут чи квосолю і замочіть його на ніч. А зранку ставте на вогонь, коли закипить — зніміть піну, нещільно прикрийте кришкою і залиште на повільному вогні на годину (воду доливайте, якщо вона википатиме).
 
Відварений нут процідіть (відвар не виливайте, він нам іще знадобиться), знову промийте (з нього мають зійти шкірочки), додайте сік лимона і кунжутну пасту, за бажанням — трохи соєвого соусу для смаку і все подрібніть будь-яким способом: у блендері, товкачиком чи пропустіть масу крізь м’ясорубку.
 
Кунжутну пасту також готувати просто: подрібніть у блендері 3 столові ложки зернят кунжуту, додайте столову ложку олії — і готово!
 
Окремо в невеличкій каструльці розігрійте оливкову олію. Додайте подрібнений часник і кумин (зіру), і як тільки часник почне кипіти — вимикайте вогонь. Виловіть часник і додайте до пасти. Доливайте в паштет оливкову олію, що залишилася, і воду, в якій варився нут, збийте масу ще раз і поставте у холодильник.

Кабачки — запечені бочки

Або кабачки, запечені в духовці з фаршем — улюблена страва Анни Острікової. «Дуже люблю запікати кабачки з фаршем, — каже естетист. — Середнього розміру кабачок ріжемо кружечками, викладаємо на деко змащене оливковою олією (зовсім трохи), присолюємо і викладаємо фарш індички. Затим збиваємо яйце, заливаємо ним кабачки з фаршем і ставимо в духовку до готовності. Дуже смачно!».  
 
«Запікайте рибу на овочевій подушці, — радить Анна Острікова. — Її змітають зі столу дуже швидко, і це — легка та корисна страва. На деко викладіть порізану кружальцями цибулю та моркву, помідор і солодкий перець, поверх — філе або шматочки хека або скумбрії, злегка присоліть і приперчіть, скропіть олійкою і ставте в духовку. А перед подачею додайте подрібнені кріп, зелену цибулю, петрушку».  
 
Ну і треба взяти за правило випивати по 2-3 чашки цілющого чаю: вітамінного, запашного, барвистого. Це може бути чай із замороженими ягодами, шматочками фруктів, трав’яний, липовий, обліпиховий — експериментуйте! 
 
А ще після свят Анна радить готувати фруктові салати і желе (із заморожених ягід) — бо це красиво і корисно. І розповідає про своє захоплення так званою пастою Амосова — «дуже корисна і смачна річ», — каже вона.
 
«Курагу, родзинки, горіхи, чорнослив (усі сухофрукти — по 200 г), лимон (без кісточок) перекручуємо на м’ясорубці, додаємо мед, перемішуємо і складаємо в баночки. Можна скрутити цукерки, обвалявши їх у кокосовій стружці чи какао. Цей десерт для серця і судин сам хірург Амосов уже багато років тому рекомендував», — додає Анна і бажає нам усім смачного!