Фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін на ЧЄ-2020 встановили персональний рекорд

29.01.2020
Фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін на ЧЄ-2020 встановили персональний рекорд

Із персональним рекордом харків’яни Олександра Назарова та Максим Нікітін на десятому місці завершили чемпіонат Європи-2020 в Граці. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Уже тривалий час великі міжнародні змагання з фігурного катання обходилися без українських спортивних пар.
 
 
Навіть до Олімпіади-2018 в Пхенчхані заповнити вакантну позицію наші спортивні функціонери не змогли.
 
 
Криза в підготовці дуетів «спортивного» спрямування в останні роки змушувала Україну делегувати на чемпіонати світу та Європи національну збірну в неповному складі.
 
 
Однак на цьогорічний континентальний форум перша команда вітчизняних фігуристів поїхала з усіма закритими позиціями. 
 
Дві з них — у спортивних танцях та чоловічому одиночному катанні — віддали на відкуп членам юніорської збірної, котрі незадовго до старту дорослого ЧЄ повернулися з ІІІ зимової юнацької Олімпіади, що проходила у Швейцарії.
 
Так, на ЧЄ-2020 до австрійського Грацу дует Софії Нестерової та Артема Даренського поїхав у статусі бронзових призерів «білих» юнацьких Ігор у командних змаганнях.
 
Утім, уперше змагаючись на дорослому рівні, фігуристи так розхвилювалися, що у короткій програмі чемпіонату Європи без помилок виконали тільки підтримку.
 
За обов’язковий прокат 16-річна Софія та 18-річний Артем отримали лише 39,28 бала й, посівши в проміжному протоколі останнє, 19-те, місце, залишилися за бортом фінальної частини змагань, які з сумарним результатом 234,58 пункта виграли росіяни Олександра Бойкова та Дмитро Козловський.
 
Іншому учаснику нещодавньої юніорської Олімпіади — 16-річному одиночнику Андрію Кокурі з Києва — також випало дебютувати на дорослому ЧЄ.
 
Зароблених у короткому прокаті 58,65 бала не вистачило учневі Дмитра Дмитренка, аби потрапити до довільної програми, розрахованої на 24 кращих. Відтак перший у кар’єрі дорослий чемпіонат Європи Кокура завершив на 30-й позиції поміж 35 спортсменів. Його ж переможцем серед чоловіків став Дмитро Алієв із Росії.
 
Так само лише участю в короткій програмі ЧЄ-2020 обмежилася майстриня одиночного катання з України Анастасія Гожва. Однак, у порівнянні з попереднім єврофорумом, вихованка Марини Амірханової зробила кілька «протокольних» кроків угору, посівши в Граці 34-те місце (40,49 бала).
 
При цьому увесь п’єдестал пошани зайняли російські фігуристки на чолі з чемпіонкою Оленою Косторною.
 
Ну а виступ досвідченої танцювальної пари Олександри Назарової та Максима Нікітіна став своєрідним бальзамом для української делегації.
 
На своєму четвертому за ліком континентальному форумі підопічні наставників Галини Чурилової, Олександра Жуліна та Петра Дурнєва встановили персональний рекорд і з очковим доробком у 179,94 бала посіли в підсумковому протоколі високе десяте місце.
 
Цікаво, що на першу позицію в ньому, як було й у інших «табелях про ранги» ЧЄ-2020, протиснулися росіяни — Вікторія Сініцина та Нікіта Кацалапов, які лише на 0,14 бала випередили шестиразових чемпіонів континенту, Габріеллу Пападакіс/Гійома Сізерона з Франції. 
 
«Ми закінчили чемпіонат, не припустившись жодної великої помилки, і надзвичайно раді цьо­му. Задоволені своїм катанням, своїми програмами, тренери також нас похвалили. Ми вдячні всій нашій команді, з якою працюємо, це була чудова робота. Щодо нашого стилю катання, то він нам подобається, оскільки дозволяє добре відчути програму, образи», — зазначив Максим Нікітін.