Посіпаки звіріють: за останні дні троє захисників України загинули, п’ятеро отримали поранення

28.01.2020
Посіпаки звіріють: за останні дні троє захисників України загинули, п’ятеро отримали поранення

Євген Щуренко з Одеської 28-ї окремої механізованої бригади загинув 26 січня.

Ситуація на фронті загострюється,російські окупанти активно застосовують заборонене Мінськими угодами озброєння, безпілотні літальні апарати (БПЛА) та снайперів.
 
 
У більшості випадків противник веде вогонь у темну пору доби, хоча останнім часом почастішали випадки застосування зброї і вдень. 
 
 
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 12+10+12+11 разів порушили режим припинення вогню.
 
 
Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» зафіксовано обстріли наших позицій поряд iз населеними пунктами Красногорівка, Лебединське, Старогнатівка, Новогригорівка, Гнутове, Піски, Павлопіль, Авдіївка, Березове, Широкине, Талаківка, Опитне, Невельське, Водяне, Новоселівка Друга.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» позиції наших захисників обстріляли неподалік Оріхового,  Новотошківки, Кримського, Верхньоторецького, Катеринівки, Новолуганського,  Луганського, Хутора Вільного, Верхньоторецька. В районі точки розведення поблизу населеного пункту Богданівка ворог  вiв обстріл зі стрілецької зброї.
 
За цей період троє наших воїнів загинули, п’ятеро отримали поранення.
 
Черговим показовим проявом нехтування будь-яких правил та домовленостей стало використання збройними формуваннями Російської Федерації БПЛА для повітряної розвідки та коригування вогню артилерії і мінометів одночасно з виконанням спостережних польотів БПЛА СММ ОБСЄ.
 
Представниками місії було повідомлено про 6 запусків БПЛА СММ у районі ділянки розведення сил i засобів «Золоте» та у 5-кiлометровiй зоні навколо неї з тривалістю польотів 2-4 години.
 
Також за час, який був заявлений для польотів БПЛА ОБСЄ, обліковано сiм випадків застосування БПЛА збройними формуваннями.  Федерації у тих самих районах.
 
Показовим є те, що в цей час відбувалося збільшення кількості порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ, у тому числі з використанням артилерійських систем калібру 152 мм i 122 мм, мінометів калібру 120 мм.
 
Тобто окупанти ведуть повітряну розвідку, використовуючи як прикриття безпілотні літальні апарати СММ ОБСЄ. 
 
Також, за даними Головного управління розвідки, терористи збільшили кількість розвідувальних груп та інтенсивність їх застосування у районах лінії зіткнення. 
 
Найбільша активність таких груп спостерігається на Бахмутському, Торецькому, Сiверськодонецькому, Попаснянському та Маріупольському напрямках.
 
Також від початку цього року противник вжив заходи з підвищення рівня взаємодії розвідувальних груп зі снайперськими та артилерійськими підрозділами, повідомили в ГУР. Окупанти намагаються підвищити ефективність розвідки з пошуку та виявлення потенційних цілей для нанесення втрат у лавах ЗСУ.