Лондон не на часі

22.01.2020
Лондон не на часі

Прикордонники зняли Максима Микитася з борту рейсового літака «Київ — Лондон».

Скандально відомий забудовник, екснардеп Максим Микитась знову мусить носити електронний браслет стеження. Правоохоронці вдягнули браслет підозрюваному в заволодінні майном Нацгвардії на 80 мільйонів гривень у понеділок, після того як Микитась спробував вилетіти до Лондона нібито на лікування. Крім того, в нього знову забрали закордонний паспорт. 

Чуйний прокурор Грищук 

Очевидно, пан Микитась, перебуваючи в аеропорту «Бориспіль», уже уявляв собі оздоровчий променад на набережній Темзи під час посадки на рейсовий літак до Великої Британії, як ці думки перервали прикордонники, які не дозволили йому вилетіти за межі України. 
Виникає логічне питання: як підозрюваний у заволодінні державними коштами міг отримати на руки закордонний паспорт і купити квиток до Лондона? Адже, відповідно до рішення суду про запобіжний захід, пан Микитась вийшов iз СІЗО під заставу в розмірі 5,5 млн гривень, при цьому мав прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за кожною вимогою; не відлучатися із населеного пункту (зокрема, з села Гнідин на Київщині — Авт.), у якому він зареєстрований, проживає чи перебуває без дозволу детектива, прокурора чи суду; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи тощо.
До того ж забудовник здав паспорт для виїзду за кордон і носив електронний засіб контролю (браслет). 
Як виявилося, дозвіл Микитасю на виліт з України дав неабихто, а заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук! Максим Микитась скаржився на здоров’я і просив дати дозвіл на виліт на лікування саме до столиці Сполученого королівства. І посадовець САП таки проявив чуйність (чи, можливо, в нього були інші мотиви, хто знає?) і пішов на поступки підозрюваному. 

Беріть паспорт і лікуйтеся 

Його адвокат Олександр Лисак навіть оприлюднив лист за підписом пана Грищука на офіційному бланку з печаткою, в якому, зокрема, йдеться: «Ваше звернення щодо надання згоди на виїзд за межі території України для проведення лікування розглянуто. Спеціалізована антикорупційна прокуратура не заперечує проти вашого виїзду за межі території України, а саме до Великої Британії у період часу з 20 січня 2020 року по 24 січня 2020 року для проведення лікування в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії».
При цьому прокурор Грищук тимчасово надав Микитасю закордонний паспорт ледь не «під чесне слово», що той не втече. 
«Також на зазначений період тимчасово надаємо Вам паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Разом з тим зобов’язуємо вас повернути паспорт для виїзду за кордон до НАБУ в строк до 25 січня 2020 року», — зазначає старший прокурор групи прокурорів у кримінальному провадженні — перший заступник керівника САП Максим Грищук.   
Як з’ясувалося згодом, чуйність підлеглого до підозрюваного не оцінив керівник САП Назар Холодницький, який повернувся з відпустки саме 20 січня i, дізнавшись про британські плани Микитася, одразу скасував тому дозвіл на виліт. 
За неофіційними даними, до цього керівник САП нібито не знав про наданий підозрюваному забудовнику дозвіл. Саме тому Микитася одразу зняли з рейсу і знову вдягнули йому електронний браслет.
Як повідомляла «УМ», Максима Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 мільйон гривень. Оскільки, згідно з угодою, його компанія-забудовник «Укрбуд» мала збудувати житловий комплекс на території військової частини в центрі Києва. В обмін на земельну ділянку площею близько одного гектара Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркувальних місць.
Ці умови неодноразово переглядалися сторонами, внаслідок чого компанія Микитася так і не виконала зобов’язань. Тож восени 2019 року він певний час провів у СІЗО, з якого вийшов під заставу. 
Водночас ДБР заарештувало шість елітних автомобілів скандального забудовника. А в січні 2020 року Печерський суд Києва за клопотанням Державного бюро розслідувань арештував корпоративні права і земельні ділянки компанії-забудовника «Укрбуд» у Дарницькому, Подільському і Печерському районах Києва, загалом — 15,4 га землі. Також арештовано корпоративні права ТОВ «Інвестиційна компанія «Укрбуд Інвест» і ТОВ «Укрбуд девелопмент».