«Слава Україні! Слава героям України! Слава Литві!»: Даля Грибаускайте звернулася з промовою до українців

15.01.2020
У понеділок, 13 січня, Литва відзначала національне свято — День захисників свободи.
 
 
В цей день литовці згадують події зими 1991 року, коли радянські війська намагалися штурмом узяти Вільнюський телецентр та розігнати мирну демонстрацію біля нього.
 
 
Беззбройні люди намагалися голими руками зупинити танки.
 
14 мирних громадян того дня загинуло, більше двохсот було поранено. «Телецентр було взято, але це стало «пірровою перемогою» радянської влади — замість сховатись по домівках, литовці масово вийшли на барикади біля Сейму Республіки і тримали його оборону, аж допоки в серпні 91-го СРСР не закінчився ганебним «ГКЧП», і той самий Горбачов був змушений у вересні офіційно визнати незалежність трьох країн Балтії.
 
Те, що мало стати актом ствердження влади iмперії, натомість стало її ж суїцидом», — пише у своєму блозі на «Обозрєватєлє» вчений і ветеран АТО Євген Дикий. 
 
Україна сьогодні так само протистоїть «імперії зла». З цієї нагоди експрезидентка Литви Даля Грибаускайте звернулася до свого й українського народів у рамках благодійного телемосту «Разом до перемоги», що відбувся в ефірі «5-го канала». 
 
«Сьогодні, 13 січня, згадуємо дуже важливу для нас дату. Однак вона пов’язана з українцями, які в ті дні відстоювали нашу свободу разом із нами. Це була лінія фронту за нашу свободу. Сьогодні така ж лінія проходить через Україну. Нам важливо допомогти всім, хто бореться проти агресії, хто бореться за свою свободу, відстоюючи Батьківщину. Я рада, що отримала подарунок безпосередньо з лінії фронту. Це найдорожчий для мене подарунок, який я коли-небудь отримувала. Вітаю і Литву, і Україну. Бажаю, щоб цей зв’язок ніколи не губився й залишався між нами назавжди. Слава Україні! Слава героям України! Слава Литві!» — сказала пані Даля, тримаючи в руках прикрашену квітами солдатську каску — той самий подарунок з лінії фронту.
 
Промова зібрала багато вдячних відгуків від українців. «Схиляю голову перед цією жінкою!», «Вона справжній друг України», «Красива й гідна жінка-президент! Ну щастить же людям!», «Нам би таку президентку», «Господи, ну чому в людей президенти, а у нас— Зеленський?» — так відреагували на слова Грибаускайте користувачі соцмереж.