Не глобальна, але гібридна: якою може бути економічна криза у 2020 році та її наслідки

15.01.2020
Не глобальна, але гібридна: якою може бути економічна криза у 2020 році та її наслідки

«Гібридність» економічної кризи 2020 року може полягати у тому, що світова торгівля скоротиться, а ВВП, навпаки, зросте. (Фото з сайта ameu.org.ua.)

Світові експерти намагаються вгадати, чи вибухне цьогоріч світова фінансова криза, яка, за деякими сценаріями, може перевищувати потужність тієї, що була в 2008 році.
 
 
Наразі ж більшість експертів сходиться на думцi, що ймовірність рецесії світової економіки більш ніж очевидна.
 

Ймовірніше, ніж раніше 

Про нову кризу почали говорити вже одразу після того, як світ більш–менш оговтався від кризи 2008 року. За початок кризи видавали будь–яку негативну ситуацію у світовій економіці. Втім негативу вдавалося уникнути. Принаймні до сьогоднішнього моменту. Але ніхто не може дати гарантії, що ситуація не зміниться кардинально вже впродовж нинішнього року. 
 
Підставами до сумних передбачень є об’єктивні економічні критерії. Перший із них — прибутковість американських облігацій. Суттєва різниця між прибутковістю «довгих» і «коротких» облігацій, на думку аналітиків, є універсальним випереджальним індикатором рецесії в останні 40 років. При цьому від моменту фіксації такої тенденції до початку кризи зазвичай минає 11-34 місяці.
 
Перед кризою 2008 року, різниця стала суттєвою приблизно за 25 місяців. Останній раз експерти зафіксували відчутну різницю прибутковості цінних паперів США у серпні 2019 року. Федеральний резервний банк Нью-Йорка підрахував, що ймовірність нової рецесії за облігаційним індикатором перебуває на рівні 2007 року.
 
Один iз провідних інвестиційних банків світу JP Morgan Chase iще торік заявив про насування «суперкризи». На підтвердження своїх слів навели дослідження, котре враховувало тривалість зростання світової економіки, фінанси великих корпорацій, вартість активів і розвиток фінансових інновацій.
 
Допускає початок економічної кризи і один iз найвідоміших світових фінансистів Нуріель Рубіні, який передбачив кризу 2008 року. Свої прогнози він робить, аналізуючи зростання світових боргів. Ще один аргумент «за» — статистика Світового банку, який зазначає: упродовж останнього пів століття глобальні рецесії відбувалися раз на десятиліття, а з моменту останнього спаду 2009 року відбулося рівно десять років.
 
На думку експертiв, прогнози зростання світової економіки на найближчі два роки хоча й виглядають непогано, але й перед кризою 2008-2009 років вони виглядали не менш оптимістично. Тим часом моделювання ситуації, яке провели експерти банку, демонструють: iмовірність погіршення економічної ситуації вища, ніж можливість її поліпшення.
 
Міністр фінансів США Лоуренс Саммерс говорить про кризу із 2018 року, зазначаючи, що уникнути падіння не зможуть навіть розвинені країни. «Наслідки нового економічного спаду перевершать і значно перевищать будь-які несприятливі наслідки, пов’язані з прискоренням інфляції до рівня трохи вище двох відсотків», — цитують ЗМІ американського міністра, відзначаючи, що нова криза посилить популізм по всьому світу.

Тонкі промені оптимізму

Міжнародний валютний фонд тим часом намагається спрогнозувати наслідки для світової економіки. Очільниця МВФ Крісталіна Георгієва заявила: якщо криза таки розпочнеться і буде мінімальною, проблемні борги можуть досягти 19 трильйонів доларів. Це становить близько 40 відсотків від усього обсягу корпоративних кредитів.
 
Міжнародний валютний фонд упродовж минулого року тричі знижував прогнозний показник зростання світового ВВП. Спочатку очікувалося зростання 3,6%, потім улітку прогноз був погіршений до 3,5%, а восени — до 3%. На такому ж рівні виявилося зростання світової економіки в 2008 році, коли вибухнула попередня глобальна економічна криза.
 
Світовий банк також очікує скромніше зростання світової економіки, проте без ознак погіршення. Восени минулого року його прогноз на 2020 рік становив 2,4%. Однак у січневій доповіді банку прогноз навіть трохи поліпшили, хоча і не набагато, — до 2,5% зростання ВВП.
 
Світовий банк чи не найскептичніше ставиться до ймовірності повномасштабної фінансової кризи. Із січневого звіту Світового банку можна зробити висновок, що найрізкіше економічне зростання сповільнилося в 2019 році — до 2,4%. А у нинішньому році воно може, навпаки, прискоритися. Це станеться, як вважають експерти банку, на тлі поступового відновлення інвестицій і торгівлі після істотного спаду в попередньому році.
 
Утім при цьому експерти банку все ж зазначають: зниження економічних показників усе ж залишається. І кількість ризиків не меншає: це нове загострення напруженості в торгівлі і невизначеності в сфері торговельної політики, і різкіший, ніж очікувалося, спад в економіці найбільших країн, а також фінансові потрясіння в країнах із ринком, що формується, і країнах, що розвиваються.

Долар по 60 чи «розмиті контури»? 

Україна у цій ситуації опиняється навіть у гіршій ситуації, ніж провідні та економічно розвиненіші держави. Адже падіння у нас може бути значно суттєвішим. Вітчизняні ж експерти зазначають: криза у нашій державі мала виникнути ще у 2018-19 роках.
 
На думку керівника відділу аналітики фінансової компанії «Форекс клуб в Україні» Андрія Шевчишина, ймовірність розвитку повномасштабної світової кризи досить висока через серйозні проблеми в економіках найбільших країн світу у зв’язку з наслідками торгового конфлікту між США і Китаєм.
 
Аналітик фінансової компанії «Альпарі» Максим Пархоменко стверджує: ми побачимо не повномасштабну кризу, а лише уповільнення світової економіки. Ще один аналітик, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, вважає, що ймовірність світової кризи в 2020 році не перевищує десяти відсотків.
 
Директор Crane IP Law Firm переконаний: якщо чутки про світовий «шторм» виявляться не вигадками, Україна, як і під час попередньої кризи 2009 року, постраждає дуже сильно. Десять років тому, як ми пам’ятаємо, український ВВП впав на 15 відсотків, а українська гривня девальвувала із п’яти до восьми гривень за долар.
 
Для прикладу, у Сполучених Штатах ВВП скоротилося на 5%. Україна є надзвичайно вразливою для економічних криз, оскільки наша держава і надалі залишається сировинною: залежність між динамікою ВВП і цінами на сировину становить близько 90 відсотків.
 
Одним із найбільших покупців сировини у світі є Китай. І як тільки він стане менше купувати, то ціни на сировину одразу впадуть, і в Україні теж настане криза. Яка торкнеться насамперед валютного курсу. 
 
«У випадку світової економічної кризи навіть в умовах співпраці з МВФ, найімовірніше, ми отримаємо 60 гривень за долар, а потім погодимося з вимогами МВФ щодо судової, антикорупційної і інших інституційних реформ», — каже керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.
 
На думку експерта Олександра Мартиненка, за останній місяць ризики глобальної економічної рецесії, навпаки, знизилися.
 
«Поліпшується бізнес-настрій, дещо знизилася напруга в торговельних відносинах США і Китаю», — каже він.
 
Із ним не погоджується його колега, економічний експерт Олексій Кущ, який стверджує: в даний час найбільші інвестиційні банкіри світу оцінюють можливість світової рецесії або фінансової кризи з iмовірністю 60—70%. Однак точно такої ж кризи, як у 2008-му, не буде, її формат, найімовірніше, виявиться видозміненим.
 
«Якщо в 2008 році була дійсно фінансова криза, пов’язана з проблемами на деяких ринках капіталу, то найближча криза носитиме формат «кризи пропозиції».
 
Або «промислової кризи», пов’язаної з переходом світової економіки до нового економічного укладу, коли розвиваються нові глобальні економічні ланцюжки.
 
Причому багато аналітиків кажуть, що до закінчення першого терміну президентства Дональда Трампа Федеральна резервна система США робитиме все для того, щоби глобальна криза 2020 року не настала: за допомогою прихованої програми економічного розширення, коли випускатимуть ліквідність і знижуватимуть процентні ставки. Тобто вийде криза з розмитим контуром.
 
У 2008 році був яскравий обрив циклу ділового зростання, глобальне падіння економіки і торгівлі, падіння фондових ринків. А тактика розмитих контурів полягає в тому, що, наприклад, світова торгівля може скоротитися, а світовий ВВП — зростати.
 
Фондові ринки за допомогою постійних ін’єкцій ліквідності теж можуть періодично падати, але в більшому масштабі, у великому чи меншому інтервалі, все-таки залишатися в фазі зростання. Тобто статистично ця криза може бути помітною, але ,за статистикою, світова економіка зростатиме. Дуже повільно, але все-таки зростатиме», — каже Олексій Кущ.

Користь від кризи...

Представники держави не вбачають у ситуації аж таких загроз. Національний банк України не прогнозує, що в світі може початися нова економічна криза, проте допускає уповільнення темпів зростання економіки світу, що має позитивно позначитися на економіці України.
 
«Ми не очікуємо зараз повторення кризи 2008 року в світовій економіці. А при м’якому уповільненні світової економіки ми, скоріше, виграємо велике здешевлення зовнішніх ресурсів, ніж програємо від деякого зниження цін на експортну продукцію», — сказав заступник голови Нацбанку Олег Чурій, визнавши, що через падіння попиту впали і світові ціни на деякі товари українського експорту.Водночас, навіть незважаючи на це, компанії-експортери збільшили обсяги торгівлі.
 
«При цьому навіть у такій не дуже сприятливій ситуації обсяги нашого експорту продовжують зростати, що свідчить про підвищення рівня продуктивності економіки», — додав Чурій, зазначивши, що у випадку продовження уповільнення світової економіки, центральні банки розвинених економік знижуватимуть відсоткові ставки, тому інвестори активніше заходитимуть в Україну. n