Українські біатлоністи пройшли третій поспіль етап Кубка світу «всуху»

15.01.2020
Українські біатлоністи пройшли третій поспіль етап Кубка світу «всуху»

Ставши 15-м у спринті й 24-м у «мас-старті», в Обергофі Артем Прима продемонстрував наставникам свій медальний потенціал. (Фото з сайта sport.ua.)

Четвертий у сезоні етап Кубка світу, як і два попередні, українські біатлоністи пройшли без медалей.
 
 
Кращим результатом синьо-жовтої збірної в німецькому Обергофі стало шосте місце жіночої естафети.
 
 
Своєрідним здобутком вітчизняних «стріляючих лижників» на німецькому етапі також можна вважати участь Олени Підгрушної, Дмитра Підручного та Артема Прими в гонці з масовим стартом, куди, як відомо, потрапляють по 30 кращих у «табелі про ранги» біатлоністів та біатлоністок.
 
Водночас старший тренер жіночої збірної України Володимир Махлаєв наголошує, що основне завдання спортсменів на сезон — це чемпіонат світу, а не етапи Кубка світу.
 
Відтак робити трагедії з безмедальних фінішів українців на «кубкових» перегонах не варто.
 
«В Обергофі для нас важливо було подивитися на те, як ідуть справи у наших підопічних після різдвяної паузи і куди рухається команда у функціональному плані, у стрільбі», — пояснив Махлаєв. За його словами, на першому в новому році етапі КС вітчизняні біатлоністки показали результат, який мiститься в межах похибки їхніх кращих та гірших можливостей.
 
За кілька днів Німеччина прийме ще один етап Кубка світу. І в календарному плані Рупольдинга також будуть естафетні перегони. Не виключено, що в тренерському штабі української збірної вирішать знову видозмінити кадровий склад жіночої четвірки, адже, маючи шестеро виконавиць на чотири позиції, у наставників є доволі широкий простір для маневрів.
 
Жіночу командну гонку в Обергофі за Україну бігли Анастасія Меркушина, Юлія Джима, Валентина Семеренко та Олена Підгрушна. І, можливо, якби на першій зміні молода Меркушина не заробила штрафне коло, синьо-жовтий квартет фінішував би значно вище, ніж на шостому місці з півторахвилинним відставанням від переможців — норвежок.
 
Водночас кращий здобуток українських біатлоністів в Обергофі — їхня десята позиція в естафетних перегонах, при тому, що у складі четвірки не було її капітана Дмитра Підручного.
 
Проблеми зі здоров’ям наразі не дають кращому вітчизняному «стріляючому лижнику» змагатися на повну потужність. Та й наставник чоловічої команди Юрай Санітра не приховує, що оберігає свого найкращого вихованця від надмірних навантажень.
 
Водночас у збірній вірять, що до головного старту сезону Підручний підготується якнайкраще. При цьо­му в штабі «синьо-жовтих» сподіваються й на зірку іншого біатлоніста. Віце-президент Федерації біатлону України Василь Карленко вважає, що прийде час, коли на олімпійський п’єдестал підніметься Артем Прима.
 
«Є спортсмени, які швидко виходять на вершину, а іншим потрібний час. Статистика показує, що для цього треба 8-12 років. Артем вже вийшов на цей рівень. У нього вже усе це є й він з гідністю представляє команду», — свідчить Василь Карленко, котрий, нагадаємо, в 2014 році в олімпійському Сочі зробив золотим наш жіночий квартет.