Окупанти на Донбасі продовжують накопичувати військову техніку на лініях розведення

14.01.2020
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки порушили режим припинення вогню. 
 
Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» вівся вогонь по наших позиціях поруч iз Водяним, Мар’їнкою, Невельським, Новотроїцьким, Павлополем. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв позиції наших захисників поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Травневе, Луганське, Південне, Хутір Вільний. 
 
Зі 120-мм міномета противник випустив міни по наших позиціях поруч iз Красногорівкою, Оріховим, Новотошківським. З артилерійських систем калібру 122 мм обстрілювали позиції біля Оріхового.
 
За цей період у результаті ворожих обстрілів 11 січня троє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення. 9 січня бойові втрати Об’єднаних сил через вибух ворожого БпЛА поблизу наших позицій становили 5 військовослужбовців. Осколкових поранень та акубаротравми зазнали четверо бійців. Один воїн, на превеликий жаль, загинув.
 
Тим часом противник продовжує накопичувати техніку та озброєння неподалік лінії розмежування. 
 
Російсько-терористичні війська перекидають озброєння у порушення домовленостей про лінії відведення. У щоденному звіті спільної моніторингової місії СММ ОБСЄ йдеться, що «місія зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення у непідконтрольних урядові районах, зокрема танки на вантажному поїзді, що рухався в східному напрямку в непідконтрольне урядові Дебальцеве».
 
Крім танків, місія зафіксувала інше озброєння у тимчасово непідконтрольному урядові районі Луганської області, розміщене з порушенням ліній відведення.
 
Також спостерігачі відзначають збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області. У Луганській області таких випадків, навпаки, поменшало.
 
Слід зазаначити, що Об’єднані сили розуміють наявні ризики. Прикордонники та співробітники СБУ продовжують боротьбу з терористичними загрозами. Зокрема, вони на контрольно-пропускному пункті «Майорське» затримали чоловіка, який намагався ввезти з тимчасово окупованої території України вибухівку.
 
Під час ретельного огляду автомобіля 39-річного громадянина України оперативні співробітники Держприкордонслужби та СБУ, що спільно діють у складі Об’єднаних сил, знайшли у багажному відділенні автомобіля ретельно приховані два згортки з речовиною, схожою на пластид, загальною вагою приблизно 740 г.
 
Водія та автомобіль затримано. З якою метою громадянин перевозив вибухівку, з’ясовують правоохоронці. Не виключено, що таким чином проросійські найманці готують підґрунтя для можливих терористичних актiв.
 
 У разі загрози життю та здоров’ю, захоплення територій, прориву ворожих розвідувально-диверсійних груп військовослужбовці Об’єднаних сил дають адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику.
 
За даними військової розвідки Об’єднаних сил, втрати російсько-окупаційних військ за перші десять днів нового року становили 33 особи. З них 12 — безповоротні, 21 поранено та травмовано. Знищено одну одиницю військової техніки противника.