Без сну та щастя: кожен восьмий український підліток є залежним від соцмереж

14.01.2020
Без сну та щастя: кожен восьмий український підліток є залежним від соцмереж

Щасливі, бо у віртуалі. (Фото з сайта zik.ua.)

Українські підлітки нехтують своїм здоров’ям, погано харчуються та проводять життя у соціальних мережах.

 

Про це свідчать результати дослідження, яке проводили в рамках міжнародного проєкту «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин» (ESPAD). 

 

Пів життя — в мережі

44,7% підлітків у робочі (навчальні) дні проводять у соціальних мережах чотири години і більше (34,1% серед хлопців та 54,6% — серед дівчат).
 
А кожен десятий зізнається, що витрачає по шість годин і більше на ігри на різних гаджетах (14,2% хлопців та 4,9% — дівчат).
 
Більше половини (55,4%) опитаних визнають, що не шкодують часу на соціальні мережі (46,8% юнаків та 63,3% — дівчат).
 
Практично кожен четвертий (23,9%) повідомив про те, що у нього псується настрій, коли не можна вийти в соцмережі (19,6% серед юнаків та 27,9% — серед дівчат), а ще 43,6% поскаржилися на батьків, які занепокоєні таким регулярним і довготривалим інтернетним «дозвіллям» своїх дітей (35,7% серед юнаків та 50,9% серед дівчат).
 
Наголошується, що кожен десятий підліток регулярно обманював батьків або друзів про час, проведений у соцмережах. Більшість підлітків користується гаджетами від півгодини до двох годин на день. Сюди входять ігри, домашня робота, спілкування у чатах тощо. У вихідні дні час у віртуалі зростає до 3-5 і навіть 6 годин на день.

«Твітерна депресія»

Канадські вчені під керівництвом Патриції Конрад (Patricia Conrad) з Монреальського університету з’ясували, як соціальні мережі, відеоігри і перегляд телевізора впливають на психологічне здоров’я підлітків.
 
Науковці розділили незалежну змінну (використання гаджетів) на чотири: користування соціальними мережами, перегляд телевізора, використання комп’ютера і комп’ютерні ігри. В якості залежної змінної вчені оцінювали наявність симптомів депресії за спеціальним опитувальником.
 
Також додатково вони вивчали рівень фізичної активності учасників, а саме — чи залежить він від використання гаджетів.
 
Усього в дослідженні взяли участь 3 тис. 826 осіб: на момент початку спостережень (усього вони тривали чотири роки) їхнiй середній вік становив 12,7 року. Дані про використання гаджетів і наявності симптомів депресії дослідники збирали щорічно.
 
Учені з’ясували, що одна додаткова година використання соціальних мереж збільшує тяжкість депресивних симптомів протягом наступних чотирьох років на 0,64 бала (за шкалою від 0 до 28), а перегляд телевізора — на 0,69 бала.
 
Подібного взаємозв’язку науковці не виявили у користувачів комп’ютера та відеоігор. А ще вони з’ясували, що підвищення використання гаджетів не впливає на зміни в показниках фізичної активності.
 
Незважаючи на те, що зниження фізичної активності може бути пов’язано з депресією, в цій роботі дослідники показали, що цей показник незначний, а точніше — що він не регулюється тим, як багато часу підлітки проводять за використанням гаджетів.
 
Отже, роблять висновок вчені, причина насправді може бути в характері використання гаджетів, а саме — в тому, що на психічний стан дітей впливає те, що вони бачать при перегляді телевізора й у соціальних мережах.

Партнер у ліжку — телефон

На комп’ютерні розваги підлітки витрачають трохи менше часу, ніж на перегляд телепередач (як у будні, так і у вихідні дні). А загалом дослідження показали, що переважна більшість користувачів гаджетами (близько 80%) перевіряють свій телефон безпосередньо перед сном і відразу після пробудження.
 
Підлітки сплять зі своїми телефонами, які тримають поруч із подушкою (практично всі, без винятку). Вони перевіряють повідомлення і вночі — відразу, як тільки прокидаються.
 
Постійне внутрішнє напруження заважає повноцінному сну і не дає заснути вчасно. Згідно з дослідженням, світло екрана, від якого неможливо відірватися перед сном, негативно позначається на відпочинку.
 
Воно змушує мозок думати, що ще день, і заважає виробляти мелатонін (гормон сну). Це призводить до безсоння і тривожного сну. З 1991-го по 2015 рік кількість підлітків, які недосипають, зросла на 57%.

Ну і гад же ти, гаджет

Нагадаємо, Американська педіатрична академія рекомендує не давати в руки дитині молодше 18 місяців гаджети, обмежувати час перегляду мультиків для дітей віком від 18 до 24 місяців і дозволяти дітям від двох до п’яти років користуватися електронікою по одній годині на день.
 
Але для працюючих батьків це означає, що в будинку буквально не повинно бути смартфонів, планшетів або телевізорів.