82-річний черкаський педагог сконструював 37 приладів для вивчення фізики

03.01.2020
82-річний черкаський педагог сконструював 37 приладів для вивчення фізики

Конструктор Яків Тарнавський. (Фото надане пресслужбою Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.)

За останні три роки 82-річний конструктор Яків Тарнавський, який працює у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, спільно зі своїми студентами-старшокурсниками створив 37 пристроїв для вивчення фізики.
 
Як повідомляє пресслужба цього навчального закладу, Яків Тарнавський також став ініціатором відкриття лабораторії приладів експериментальної фізики у Навчально-науковому інституті інформаційних та освітніх технологій, до чого долучилися викладачі та студенти університету. Усі створені присторої можна побачити тепер на виставці в цій лабораторії. 
 
В університеті кажуть, оскільки фізика дотична до всіх сфер нашого життя, то вивчати її неможливо без експериментальних випробувань. Цьо­му й слугуватиме нова лабораторія. До того ж в Україні не так багато місць, де можна не просто подивитися на перебіг досліду, а й долучитися до його реалізації.
 
«Споглядаючи створені прилади, згадую Центр науки «Коперник» у Варшаві і скажу, що наші прилади за якістю не гірші від польських. Дякую Якову Йосиповичу, який хоч і намагався побудувати своє життя й кар’єру за кордоном, зрештою залишився в рідній країні та в ЧНУ», — зазначив, відкриваючи лабораторію, перший проректор Черкаського національного університету Василь Мойсієнко і вручив Якову Тарнавському подяку.
 
У день відкриття лабораторії можна було побачити дію магнітного поля на струм, взаємодію паралельних струмів, стікання заряду з вістря, вільне падіння, гіроскопічний ефект, електромагнітну індукцію, вихрові струми, температурну залежність опору, молекулярне притягання, коливання зв’язаних систем, подвійний маятник.
 
За словами Юрія Ляшенка, директора Навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій Черкаського національного університету, Яків Тарнавський бере ідеї з інтернету і знаходить можливості їх реалізувати.
 
А створені прилади допомагатимуть урізноманітнювати навчальний процес, зокрема заняття для студентів. Загалом це цікавий, незвичайний формат, що дозволяє закріпити знання на практиці.
 
Також в університеті, уточнює він, проводитимуть екскурсії для школярів Черкащини.