Україна відкрила кримінальне провадження за проїзд російського потяга Кримським мостом

27.12.2019
Україна відкрила кримінальне провадження за проїзд російського потяга Кримським мостом

Російський потяг «Таврія» порушив український кордон у ніч на 25 грудня.

 Прокуратура Автономної Республіки Крим зареєструвала кримінальне провадження за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України російською компанією «Гранд-Экспресс», що організувала перевезення пасажирським потягом «Санкт-Петербург — Сімферополь» через так званий Кримський міст, який також називають Керченським.
 
Як повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим, відповідне кримінальне провадження зареєстровано 25 грудня за ч.1 ст.332 КК України. Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за зверненням представництва президента України в АР Крим.
 
«У ході досудового розслідування також буде надано правову оцінку незаконному запуску залізничного сполучення між Російською Федерацією та Кримським півостровом, оскільки такі дії країни-окупанта грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України, свідчать про нехтування загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права», — заявили у прокуратурі. 
 
Зауважимо, що саме в ніч на 25 грудня перший пасажирський потяг «Таврія», який прямував iз Санкт-Петербурга до Севастополя, прибув до Криму. Час у дорозі зайняв 43 години 25 хвилин. Даний поїзд пройшов в об’їзд території України, в ніч на 25 грудня він перетнув Кримський міст», — зазначалося у повідомленні.
 
Як повідомляла «УМ», скандальне будівництво Кримського моста велося окупантами з 2015 року з порушеннями міжнародного права (оскільки Україна не давала такого дозволу).
 
У травні 2018 року в анексованому Криму офіційно відкрили автомобільну частину моста, запустити рух поїздів мостом Росія планувала у 2019 році. Будівництво залізничної частини завершилося 18 грудня 2019 року. Рух вантажних потягів по мосту планується відкрити в липні 2020 року.
 
Тож уже 23 грудня президент РФ Володимир Путін укотре, в порушення міжнародного законодавства, нахабно прибув до окупованого Криму і запустив рух мостом: залізницею через Кримський міст він відправився на рейковому автобусі з окупованої Керчі в Тамань.
 
Відтак МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з неузгодженим візитом президента Росії Володимира Путіна в анексований Крим і відкриттям руху залізничною частиною Керченського мосту.
 
 
Відреагували на запуск поїздів по Кримському мосту і в ООН. Зокрема, в організації заявили про необхідність дотримання резолюції про суверенітет і територіальну цілісність України. Подібну заяву офіційно зробили і в Євросоюзі. 
 
А от Естонія відкрито засудила дії Росії щодо відкриття залізничного сполучення з окупованим Кримом через Керченську протоку. Зокрема, міністр МЗС Естонії Урмас Рейнсалу зазначив у своєму «Твiттерi»: «Залізничне сполучення через Керченську протоку, що з’єднує Крим iз Росією, є ще одним кричущим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України з боку Росії з метою ще більшої ізоляції Криму».
 
Міністр додав, що Естонія підтвер­джує свою повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.
 
Нагадаємо, раніше прокуратура АР Крим підрахувала, що будівництво Керченського моста завдасть не менше 10 млрд грн збитків екосистемі Чорного і Азовського морiв.