Тенісна федерація прагне залучити Еліну Світоліну до виступів за національну збірну

27.12.2019
Тенісна федерація прагне залучити Еліну Світоліну до виступів за національну збірну

У нинішньому році прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна не виступала за збірну України в матчах Кубка Федерації.

Чим ближчою в часі стає атмосфера головної спортивної події 2020 року, то більше розмов точитиметься в світі про літню Олімпіаду в Токіо.
 
 
Різдвяні канікули — один із небагатьох періодів у світі спорту, коли на першому плані перебувають не змагання, а їх організаційна складова.
 
 
Відтак функціонери мають хорошу можливість для того, аби озвучені ними проблеми були почуті широким загалом.
 
 
Після президента Федерації легкої атлетики України Ігоря Гоцула про існуючу ймовірність зриву підготовки спортсменів до майбутніх Ігор заявили у вітчизняній Федерації художньої гімнастики.
І якщо побоювання Гоцула про припинення фінансування олімпійських збірних швидко розвіяв міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, заявивши, що зупинка грошового забезпечення мала короткостроковий характер і вже поновлена в повному обсязі, то віце-президент Федерації художньої гімнастики Ірина Дерюгіна акцентує увагу на тому, що для її підопічних виділених коштів критично мало. Відтак під питанням опинилася участь вітчизняних грацій у групових змаганнях Олімпіади-2020 в Токіо.
 
«На підготовку дівчат у групових вправах немає жодної копійки. Якщо держава не знайде можливості забезпечити виїзди гімнасток на змагання, то спортсменки самі не поїдуть. У їхніх батьків немає таких грошей», — пояснила Ірина Дерюгіна.
 
Опинитися поза переліком учасників майбутніх літніх Ігор у Токіо може й найсильніша тенісистка України Еліна Світоліна. Нещодавно в розмові з капітаном жіночої тенісної збірної України Михайлом Філімою сама спортсменка заявила, що хоче виступити на Олімпіаді. Але до заявки на Ігри першу ракетку України повинні включити функціонери вітчизняної тенісної федерації, з якими у Світоліної існує конфлікт. 
 
На початку нинішнього року представники тенісистки та ФТУ не знайшли спільної мови в обговоренні умов виступу Еліни в складі збірної України в лютневих матчах на Кубок Федерації. Незабаром «синьо-жовті» знову гратимуть свої поєдинки на КФ в першій групі Євро-Африканської зони (у лютому 2020-го, в Таллінні). І у федерації тенісу України наголосили, що без участі в матчах за збірну в Кубку Федерації потрапити на Олімпіаду буде неможливо.
 
«До заявки на Олімпійські ігри внесемо тенісисток, які дадуть добро на виступ за збірну. Капітан команди Михайло Філіма веде прямі переговори з Еліною Світоліною стосовно її участі в матчі в Таллінні. ФТУ не має завдання шантажувати тенісистку виступами на Олімпіаді. Ми зацікавлені в участі нашої найсильнішої спортсменки як у Кубку Федерації, так і на Іграх-2020. Єдине, що варто відзначити, без згоди ФТУ ніякого wild card (дозволу організаторів змагань), звичайно ж, не буде», — заявив виконавчий директор ФТУ Євген Зукін. n